15 dagar kvar

För någon månad sedan hörde jag en tjej på tv som skrek ”…befria kulturen för f*n”, visst är det fantastiskt? Inte att hon var upprörd eller svor i tv utan det faktum att Helsingborg för nionde året i rad arrangerar en festival som representerar just den FRIA KULTUREN. Jag tänker då givetvis på Passage, den internationella gatuteaterfestivalen som sprider sig som en löpeld i fyra nordvästskånska kommuner mellan 28 juli och 4 augusti. En gatuteaterfestival som tar kulturupplevelserna till gator, torg, gränder och kanske ända hem till dig och mig.  

Fler festivalorter

Tidigare festivalår har Helsingörs och Helsingborgs gator och torg varit scen för de mängder med internationella, nationella och lokala artister som deltar. Men nu är det alltså tre kommuner till som blir festivalorter. Den innebär inte för den sakens skull att det blir mindre arrangemang i Helsingborg utan festivalen växer sig större och större för varje år. De nordvästskånska festivalorterna är Helsingborg, Landskrona, Höganäs och Åstorp. Helsingör med kringliggande områden är för 35e året i rad festivalort och det är där som festivalen har sin officiella invigning den 31 juli klockan 18:00.

Nackdelen

Den enda nackdelen, som jag ser det, med festivalen är att det är så mycket man vill se! Fördelen är dock att de flesta av uppträdandena är vid flera olika tillfällen och på olika platser och orter. Vill man ha full koll på läget så surfar man in på www.passagefestival.nu där det finns information om alla artister och uppträdanden. Givetvis kan du också följa festivalen här på kulturkortet och arrangemangen finns inlagda i kalendern.

 

Låt den fria kulturen börja för f*n