5 tips: jobba bättre med semesterkänsla

Sommarperioden betyder en ökad semesterkänsla på arbetsplatsen, att höra andras planer och att se sina kollegor gå på ledighet gör att man själv gärna låter sig glida in i en mental känsla av semester. En positiv känsla alla gånger men som tyvärr kan gå ut över produktiviteten. Något som riskerar att skapa stress framåt hösten eller veckan innan den riktiga semestern börjar. Det behöver inte vara fallet, att skapa en semesterkänsla kan öka din arbetslust och förmåga, det kan få dig att se ett problem ur en ny vinkel som skapar en möjlighet och skänka en välbehövlig lekfullhet i arbetet. Knepet är att kombinera arbetet med semesterlek. Det är där ditt kulturkort kommer in i bilden.

 

1. Byt miljö

 

Att bryta vardagsrutinerna och komma utanför arbetsplatsen gör att du får nya synintryck och börjar associera i nya banor. Plötsligt är lösningen på det där problemet du har funderat på i månader uppenbar och du får lika mycket gjort på en timma som under hela föregående veckan. Glöm inte att anteckna dina tankar bara. Testa en ny miljö varje dag, och jämför dina tankegångar från Fredriksdal, Sofiero, Dunkers eller Kärnan. Hur skiljer sig ditt arbete beroende på var du satt? 

 

2. Ha ett roligare möte

 Möten är nödvändiga men uppfattas ofta som ett nödvändigt ont. Kommentaren ”Nej, nu måste jag få lite arbete gjort också,” är inte helt ovanlig i slutet av ett möte som har dragit ut på tiden. Men möten är att arbeta och kan du få dem att bli roliga så är det ingen som kommer att sitta och känna att de hade kunnat göra mer nytta på annat håll. I Dunkers utställningar finns alltid en pedagogisk hörna, även om den är till för barn och/eller ungdomar så finns det inget som hindrar dig och dina kollegor från att ha nästa APT där. Klipp och klistra medan ni diskuterar och plötsligt har ett tradigt möte förvandlats till en kreativ workshop.

 

3. Skolka

 I sin bok Play, How it shapes the brain, opens the Imagination and invigorates the soul, beskriver Dr. Sturart Brown hur lek är viktigt för både intelligens och välmående. Där spelar semestern en viktig roll i dagens samhälle. Efter en bra semester kommer du tillbaka med ny arbetsglädje redo att ta dig an alla utmaningar, vad är det som hindrar dig från att göra det ett par timmar på arbetsdagen. Känslan av att göra något som inte är tillåtet ökar lustkänslan. Du får ett par timmar där du bara kan andas och vara dig själv utan arbetets ansvar. Sedan kommer du tillbaka med ny energi och lite skuldkänslor som gör att du jobbar tripelt så bra än vad du hade gjort annars.

 

4. Walk and talk

 Ska du ha ett viktigt samtal med en kollega, varför inte ha det på neutral mark?  Har ni många svåra punkter att ta upp kan det vara skönt att emellanåt bryta för att kommentera omgivningen. Dessutom får båda motion och samtalet förvandlas till en friskvårdsaktivitet. Så jobbar en modern arbetare! 

 

5. Skapa en sluss mellan arbete och privatliv

 Vissa har inte arbeten som lämpar sig för skolk dock, en sjuksysters arbete sker bäst på plats till exempel. Men även du som arbetar med att ta ansvar för andra människors liv och välmående på olika sätt behöver få komma ut och tänka på annat ibland. Glöm inte att ge dig själv en stund där du inte låter andra människors allvar tynga ner dig. Låt en kulturplats fungera som övergången mellan arbete och privatliv, en promenad genom ett grönområde eller en utställning kan fungera som en sluss där du lämnar arbetsdagen till nästa dag. Så att du kan fokusera på dig själv och de du älskar resten av dagen.