Aladdins matta

HW
Henrik Wilhelmsson

På Flora Linnea älskar vi rosor! Med 5000 doftande rosor från bland annat vår egen odling ett stenkast från Sofiero, bygger vi en persisk matta med inspiration från orienten och Tusen och en natt. Mattan byggs upp på en ställning precis framför Sofieros Slottstrappa som även den dekoreras med rosor.

Rosor har följt människan i odling tusentals år både för sin skönhets skull men också som en nyttoväxt. Doften och nyponen är egenskaper som gör rosen så användbar. Man blir glad av rosdoft och känner ett välbefinnande när man får in den komplexa doften av rosor i näsan. Faktum är att man nästan kan bli lite yr av rosdoft, man svävar iväg, liksom på en flygande matta!

Rosor från Persien och östra Medelhavsområdet är kända för sin extra starka doft. Det är också av dem man tillverkar mest parfym och de odlas idag i framför allt Bulgarien och Marocko.

I Flora Linneas monter nära slottet kan besökaren köpa en del av alla de 900 olika sorters rosor vi har i vårt sortiment. Tehybrider, engelska rosor från David Austin, klätterrosor, rosor från Persien, Rosa damascena, och andra gammaldags buskrosor. Många av de gammaldags buskrosorna trivs väldigt bra i vårt kalla klimat här i Sverige. Visst är det härligt att tänka att man själv kan skapa sig en doftande, orientalisk matta av rosor i sin egen trädgård!

Med årets rosigaste installation på Sofieros Trädgårdsfest vill vi ge inspiration till odling av rosor och samtidigt visa vilken bredd denna kulturväxt faktiskt har. Den är vacker, den finns i nästan alla färger, du kan ha den i finrabatten, i kruka, i buskage. Den kan klättra uppåt väggarna och den kan klä in en slottstrappa och den kan ge dig härliga doftkickar som får dig att må bra!

Text Christina Högardh-Ihr