Art ❤ Tech

De senaste åren har Art & Tech-rörelsen spridits världen över. Det handlar om att skapa praktiska saker med elektronik, såsom fjärrstyrning av ljusen hemma, självstängande rullgardiner, dörrklockan som är kopplad till mobilen, ljus- och ljudinstallationer som styrs av trafiken utanför på gatan, eller som sätts igång när regnet rinner i stuprännan.

I grund och botten är det ofta hobbyprojekt, som tidigare gjorts i garage eller hobbyrummet hemma. Tack vare internet sprids det snabbare och synliggörs på ett nytt sätt, och ett community av skapande människor vet var de kan hitta varandra. På så sätt skapas samhörighet och fördjupning, där det tidigare var många som höll sig för sig själva, eller umgicks i mindre grupper.

Denna Art & Tech-rörelse har även gett upphov till fysiska mötesplatser, inte bara digitala. Dessa fysiska platser är sociala garage och hobbyrum. Här samlas likasinnande för att bygga på sina egna projekt, men i sällskap av andra.

I Helsingborg är CreativeLab Hackerspace ett sådant garage. Det är beläget på Mindpark, och öppet vardagar 8-17, men de mesta aktiviteterna sker på tisdagar, och speciellt tisdag kväll, då det är kvällsöppet till kl 20. Men CreativeLab handlar inte bara om att skapa egna projekt, det är dessutom en plats för co-working, workshops, kurser, hackathons och maker weekends. Sedan starten 2013 har över 100 evenemang hållits, inom allt från att lära barn programmering, till att bygga med minidatorer, till att sy värmekuddar.

CreativeLab är en ideell förening och community – en lös samling olika personer som tycker om att skapa saker. Kärntruppen är Silja, Dimitrij, Karsten och Caroline.