Barbro Lindgrens Värld

Det är vi på Muntra Museum som är månadens kulturtant. Eller vi kanske ska säga kulturtanter, vi är två som skriver, Maja som är född och uppvuxen i Helsingborg och Sarah som ser på Helsingborg med nya ögon. Vi driver bloggen Muntra Museum med fokus på museibesök och vi vill inspirera till roligare kulturupplevelser. Denna månaden ska vi upptäcka Helsingborgs kulturliv och dela det med er! Vi gillar att uppleva saker och det är det som är kultur för oss. Om det så är en fika på stan, en känsla av att sommaren är på väg eller att analysera ett konstverk på ett museum. Det är Maja som skriver detta inlägg. 

Utställningen Loranga! Loranga! visas just nu på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.Det är en utställning som ingen annan. Jag skulle vilja påstå att det är mer som en värld baserad på Lindgrens böcker. Det kändes lite konstigt och tråkigt att gå dit själv så jag lånade med mig mina kusiner (4 och 6 år) och besökte Dunkers Kulturhus och Barbro Lindgrens värld.

Utställningen är inte som utställningens namn antyder bara baserad på Loranga-böckerna. Det finns en jättesäng med rutschbana som refererar till böckerna om den vilda babyn och en labyrint som är tillägnad karaktären Nöff Nöff Benny. Det är en värld fylld av tigrar, guldfärgade toaletter, korvkiosker, palmer och krokodiler. Skruvad, på ett mycket bra sätt. Jag vill verkligen ge beröm till korvkiosken, i vilken barnen kunde leka korvförsäljare dagarna till ända. Det var otroligt realistiska korvar och korvbröd gjorda av plast och skumgummi. Det gör en så stor skillnad när lite extra arbete lagts ner på att göra det hela en bättre upplevelse för barnen (och för de vuxna!).

I en del av utställningen finns det en stor och mysig läshörna, fylld av Barbro Lindgrens böcker. Dessa och hela utställningen har ju blivit extra aktuella nu när Lindgren vunnit ALMA-priset 2014. Personligen har jag tyvärr ingen relation till böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang, som är huvudboken för utställningen. Men jag har starka känslor kopplat till boken Sagan om den lilla Farbrorn, en gripande berättelse som jag grät till varje gång när jag var liten. Den hittade jag i läshörnan och allt  blev så sorgligt där i några minuter. En riktig nostalgi-tripp.

Summan av kardemumman, det är en rolig, varierad och lekfull utställning. Den fungerar lika bra för den vana Barbro Lindgren läsaren som den som jag, inte så vana läsaren. Höjdpunkterna var rutschkanan och korvkiosken tyckte mina kusiner medan jag mest uppskattade min nostalgi-tripp i läshörnan.

/Kulturtanten Maja på Muntra Museum.