Besök det digitala biblioteket hemifrån

I virustider är det allt fler som behöver stanna hemma när både arbetsplatser och skolor håller stängt. Vad ska man egentligen göra? På bibliotekets webbplats finns det botemedel mot trista dagar. Här kan du med bibliotekskort få tillgång till äventyr och kärlek, fakta och spänning i din mobil, surfplatta och dator.

Vad är då det digitala biblioteket. Jo, det är ett oerhört smart koncept som låter dig låna e-böcker och e-ljudböcker, utan att lämna hemmets trygga vrå. Många av böckerna finns också på flera olika språk.

I månadens e-bok presenterar biblioteket tre nya e-böcker varje månad. Dessa tre böcker är populära och i vanlig bokform har de ganska lång kötid. Det fina med e-böcker är dock att där aldrig finns någon kötid, du kan börja läsa direkt. Det gäller dock att vara på alerten, för när månaden är slut försvinner dessa böcker och det kommer nya. Månadens e-bok finns vanligtvis inte med i det digitala systemet och är bara tillgänglig under just den aktuella månaden.

Det digitala biblioteket har också något som heter lästips. Den här tjänsten är perfekt för dig som inte riktigt vad du letar efter men vill ha tag i en riktigt bra bok. På webbplatsen kan du se vilka böcker som laddats upp nyligen och även vilka böcker som är mest populära. I skrivande stund ligger thrillern Minuten före midnatt högst upp över mest nerladdade e-böcker. Nya böcker läggs hela tiden till, vilket gör att arkivet med e-böcker växer varje vecka. Och det tycker vi verkligen är jättebra, för det finns få saker som är så trevliga som en god bok hemma i soffan.

Vad gillar du? Läser du helst spännande deckare? Framtidsosande science fiction-böcker som utspelar sig i rymden? Eller bankar ditt hjärta lite extra för drakar, troll och äventyr? Oavsett genre hittar du det mesta på det digitala biblioteket. Det är precis som det riktiga biblioteket, fast hemifrån. Om du vet vad du är ute efter kan du även söka direkt på webbplatsen efter önskad titel. Minuterna senare kan du börja läsa eller lyssna.

För om du hör till dem som hellre lyssnar än läser finns det gott om e-ljudböcker på det digitala biblioteket. Här hittar du allt från nagelbitande deckare till biografier både om kända och mindre kända personer. Här hittar du också arabiska e-ljudböcker via appen Kitab Sawti. En kostnadsfri tjänst som du laddar ner från App Store och Google Play.

Och på tal om böcker på annat språk än svenska vill vi även rekommendera Världens bibliotek. Det är en tjänst som drivs av biblioteken i Malmö och som erbjuder en stor mängd e-böcker och e-ljudböcker på olika språk. Här kan du ladda ner böcker på arabiska, bosniska, dari, kroatiska, persiska, polska, serbiska, somaliska, tigreanska, thailändska och turkiska. På många av språken finns svenska klassiker så som Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter och Mio min Mio, för att nämna några.

På det digitala biblioteket finns också Pressreader, som ger dig tillgång till mer än 100 tidningar på 60 olika språk. Pressreader är en app som du kan ladda ner kostnadsfritt från App Store och Google Play. Det smarta med den här tjänsten är förstås alla tidningar men också funktioner som underlättar för läsaren. Det kan handla om att förstora upp texter, få något översatt och även få hela texter upplästa.

Finns det mer att hitta på det digitala biblioteket? Ja, det finns det. Vi avrundar med Alex författarlexikon och tjänsten för att söka fonder och stipendier. I den förstnämnda hittar du information om författare från hela världen. Här försvinner tiden fort och innan du vet ordet av det har du spenderat en hel eftermiddag med att läsa om dina favoritförfattare. Om du är på jakt efter svenska och utländska fonder och stipendier ska du spana in Global Grant. Länken och mer information hittar du i det digitala biblioteket på bibliotekfh.se

Det digitala biblioteket är otroligt praktiskt även när det inte finns otäcka virus att tänka på, men det blir förstås ännu bättre när man måste stanna hemma. Samtliga tjänster online är gratis och du behöver ett giltigt bibliotekskort från Helsingborgs bibliotek (vissa tjänster kräver att du måste ladda ner appar till din mobil). Läs mer om alla smarta funktioner och möjligheter i det digitala biblioteket på bibliotekfh.se

Vad: Digitala biblioteket
När: Alltid
Var: bibliotekfh.se
Pris: Bibliotekets digitala tjänster är gratis för alla