Besök det digitala biblioteket hemifrån

PS
Paul Svensson

I virustider är det allt fler som arbetar hemifrån och vi uppmanas att undvika platser med många människor. Hur ska du fördriva tiden? På bibliotekets webbplats finns det botemedel mot trista dagar som riskerar att mynna ut i navelluddspetning. Här kan du med bibliotekskort få tillgång till äventyr och kärlek, fakta och spänning i din mobil, surfplatta och dator. Och med den nya tjänsten, Cineasterna, kan du till och med strömma film direkt via nätet.

Vad är då det digitala biblioteket. Jo, det är ett oerhört smart koncept som låter dig låna e-böcker och e-ljudböcker utan att lämna hemmets trygga vrå. Många av böckerna finns också på flera olika språk.

I månadens e-bok presenterar biblioteket tre nya e-böcker varje månad. Dessa tre böcker är populära och i vanlig bokform har de ganska lång kötid. Det fina med e-böcker är dock att där aldrig finns någon kötid, du kan börja läsa direkt. Det gäller dock att vara på alerten, för när månaden är slut försvinner dessa böcker och det kommer nya. Månadens e-bok finns inte med i det vanliga sortimentet och är bara tillgänglig under just den aktuella månaden.

När du besöker det digitala biblioteket kan du se vilka böcker som laddats upp nyligen och även vilka böcker som är mest populära. I skrivande stund ligger feel good-boken Fritt fall av Anneli Olsson högst upp över mest nerladdade e-böcker. Nya böcker läggs hela tiden till, vilket gör att arkivet med e-böcker växer varje vecka. Det är verkligen jättebra, för det finns få saker som är så trevliga som en god bok hemma i soffan.

Vad gillar du? Läser du helst spännande deckare? Framtidsosande science fiction-böcker som utspelar sig i rymden? Eller bankar ditt hjärta lite extra för omöjlig kärlek genom tiderna? Oavsett genre hittar du det mesta på det digitala biblioteket. Det är precis som det riktiga biblioteket, fast hemifrån och du slipper att någon råkar nysa eller hosta på dig. Om du vet vad du är ute efter kan du även söka direkt på webbplatsen efter önskad titel. Minuterna senare kan du börja läsa eller lyssna.

På det digitala biblioteket finns också Pressreader, som ger dig tillgång till tusentals dagstidningar och tidskrifter på 60 olika språk. Pressreader kan du använda både via din dator och som app i mobilen och på surfplattan. Om du är ute efter appen laddar du ner den kostnadsfritt från App Store och Google Play. Och om du vill läsa världens tidningar via datorn behöver du vara inloggad på Helsingborgs biblioteks webbplats. Det smarta med den här tjänsten är förstås alla tidningar men också funktioner som underlättar för läsaren. Det kan handla om att förstora upp texter, få något översatt och även få hela texter upplästa.

Om du hör till dem som hellre lyssnar än läser finns det gott om e-ljudböcker på det digitala biblioteket. Här hittar du allt från nagelbitande deckare till biografier både om kända och mindre kända personer. Precis som i det digitala biblioteket kan du även här se vilka e-ljudböcker som är mest populära just nu och vilka böcker som är nya.

Och på tal om böcker på annat språk än svenska vill vi även rekommendera Världens bibliotek. Det är en tjänst som drivs av biblioteken i Malmö och som erbjuder en stor mängd e-böcker och e-ljudböcker på olika språk. Här kan du ladda ner böcker på arabiska, bosniska, dari, kroatiska, persiska, polska, serbiska, somaliska, tigreanska, thailändska och turkiska. På många av språken finns svenska klassiker så som Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter och Mio min Mio, för att nämna några.

Cineasterna är en filmtjänst som låter dig titta på film utan att du behöver betala för det. Det finns dock begränsningar i hur många filmer du kan se varje månad och inledningsvis är det två filmer per sju dagar som gäller. Utbudet av filmer är digert och i skrivande stund finns det runt 3 000 filmer att välja på från 82 olika länder. För att börja strömma film från Cineasterna behöver du ett giltigt lånekort på Helsingborgs bibliotek. Ett lånekort är gratis och skaffas på plats på närmaste bibliotek. Du kan också skaffa ett tillfälligt bibliotekskort online.

Finns det mer att hitta på det digitala biblioteket? Ja, det finns det. Vi avrundar med Alex författarlexikon. I den hittar du information om författare från hela världen. Här försvinner tiden fort och innan du vet ordet av det har du spenderat en hel eftermiddag med att läsa om dina favoritförfattare. Länken och mer information hittar du i det digitala biblioteket på bibliotekfh.se

Det digitala biblioteket är otroligt praktiskt även när det inte finns otäcka virus att tänka på, men det blir förstås ännu bättre när man måste stanna hemma. Samtliga av Helsingborgs biblioteks egna tjänster online är gratis och du behöver ett giltigt bibliotekskort från Helsingborgs bibliotek (vissa tjänster kräver att du måste ladda ner appar till din mobil). Läs mer om alla smarta funktioner och möjligheter i det digitala biblioteket på bibliotekfh.se

Vad: Digitala biblioteket
När: Alltid
Var: bibliotekfh.se
Pris: Bibliotekets digitala tjänster är gratis för alla

Lämna en kommentar