Biblioteket i backspegeln

Helsingborgs stadsbibliotek firar 50 år i Stadsparken. Det blir festligheter 21 april-25 april med ett digert program. Kolla in deras jubilemssajt!

När stadsbiblioteket firade 40 år så gavs det ut en bok ”Biblioteket och jag” där 50 helsingborgare bidrog med minnen, berättelser och upplevelser kring biblioteket. Boken blev en födelsedagsbok som delades ut till besökarna.

Nu inför firandet av 50 år i Stadsparken så är det alltid intressant att titta lite i bakckspegeln. Här har vi samlat några bidrag från boken. Missa inte Östen Warnerbrings dikt. Läs och njut!

Och glöm inte bort att komma förbi och delta i firandet 21 april-25 april!

Om man lyssnar riktigt noga

av Henrietta Bogren

Lyssnar man riktigt noga kan man höra historiens vingslag. Skrik och skratt från svunna tider. Fotsteg från människor som kommit och gått. Kunskap och fakta som bytt ägare. Generation till generation… Små desperata pip från otåliga böcker som står i oändliga rader av hyllor och bara väntar på att bli öppnade och lästa.

Om man bara lyssnar riktigt noga…

En guldgruva för lässugna

av Anita Gustafsson

Jag följer strömmen. Helsingborgs stadsbibliotek är mitt mål. Det är som i en dröm. Att jag får vara med och ta del av denna värld. Året är 2005.

Så olik min egen värld där stress föder stress. Det gör det inte »på denna adress«.

Jag lämnar mina böcker i en maskin, dom rullar iväg. Ett kvitto talar om att jag har ryggen fri. Det prasslar i hörnet där man kan läsa hemortens dagstidning. Kolla familjesidorna. Den kan fortfarande bredas ut över hela bordet, annars är ju förståsfortfarande förstås hela biblioteket datoriserat. Men för mig gamla människa känns det skönt att kunna trotsa datorerna denna gång. För jag ser dåligt och jag har svårt att hålla boken när jag läser så det blir mest cd-skivor eller talböcker som jag lånar.

Borta vid barnavdelningen hörs skratt och gråt. En ensam liten vante ligger kastad i ett hörn. Väntande på sin lilla ägarinna som säkert fryser om fingrarna, där hon håller hårt om handtaget till bokkassen.

Jag själv tar mig en fikapaus på Café Birger. Det smakar gott med kaffe.

Drar sen en rundra om reseskildringar. Jag har rest och besökt många platser i bokens värld. Den här gången blir det en videofilm om Norge. Och den resan kostar 0 kr !!

Ty om det är tomt i börsen, då är biblioteket ett billigt och bra alternativ och på köpet lär man sig så mycket.

Jag tar fram mitt lilla blå kort, för in mina lånade böcker på en dator. Sen är det bara att njuta cd- skivor, talböcker och en resa till Norge.

Ett kärleksmöte på biblioteket

av Östen Warnerbring

Sitt bara still i en soffa på »bibblan«Sitt bara där och gör ingenting allsSe alla böcker som vänder dig ryggenVäntar på dig, men gör ingenting alls.

Väntar att du snart skall lämna din soffaLåta din hand gå längs ryggarnas radStanna och känna hur handen den smekerVänder dig upp, vänder upp några blad.

Sätter dig åter i soffan på »bibblan«Tittar på boken du har i din handLer och tar med dig den hem några dagarBoken du minns om ett främmande land

Då var dom unga – »de fem« som du älskaNär du va ung och du själv stod i brandHarry och Arthur och Josef och GustavOch Erik och du, där i böckernas land.

Dikt av Svenskagruppen Daglig verksamhet Dalhem

Luktar gott kaffeVärldens människor välkomnaAlla tankar känslorLånar böcker bibblanLättläst förstår lättRöda tulpaner vårBibblan 40 år