Bli besatt – besök Pianofestivalen

Helsingborg Pianofestival pågår för fullt. Det finns hur många möjligheter som helst att njuta av pianomusik. Programmet hittar du här! Pågår till 5 september

En av producenterna bakom festivalen, Mikael Kanerva, berättar personligt om hur han blev besatt av klassisk musik.

Alla blir vi någon gång bitna eller kanske nästan besatta av något.  När jag var 12 år hörde jag för första gången sista satsen av Beethovens berömda Månskenssonat med Alfred Brendel. Det var min första stora och helt avgörande musikupplevelse. Jag blev så berörd av de virvlande passagerna och det starka uttrycket att jag bestämde mig för att så ville jag också kunna spela. Det var i den stunden som jag beslöt att bli professionell musiker och jag var beredd att jobba så hårt som det krävdes.              

Jag tror att denna känsla, att bli biten eller drabbad, den delar jag med många av de som besöker våra konserter även med de som inte är musikaliskt yrkesutövande. Känslan av att höra ett stycke som berör och fångar en djupt så att man vill lyssna till det om och om igen. Uppleva det på ett nytt sätt, kanske med nya infallsvinklar utan att tröttna på det. Kanske märka hur upplevelserna förändras när man hör stycket vid olika tillfällen eftersom varje ny lyssning berör oss med olika intensitet.                         

På pianofestivalen i år får vi höra fyra olika pianister som säkerligen blivit och fortfarande är besatta av musik, vilket nästan är ett måste om man ska kunna spela piano på högsta nivå. Jag hoppas att festivalen ska bli tillfälle för de erfarna musiklyssnarna såväl som för de som inte är så vana vid pianomusik att lyssna på pianister i världsklass. Förhoppningsvis kan det ge många nya djupa musikupplevelser och också många fler besatta av klassisk pianomusik.

Mikael Kanarva, producent