Brännhet fars får premiär på Lillan

Höstens hetaste premiär på Lillan blir Det löjliga mörkret, skriven av den tyske stjärndramatikern Wolfram Lotz. Det är första gången den brännande aktuella pjäsen sätts upp på en teaterscen i Skandinavien.

 

I fjol överöstes Helsingborgs stadsteater av lovord från kritiker och publik för sina modiga pjäsval Vinterresa och Vår klass. I höst öppnar Helsingborgs stadsteater upp för ännu en utmanande, tänkvärd och högaktuell historia på sin lilla scen. Liksom Vår klass regisseras Det löjliga mörkret av den tongivande serbiska regissören Anja Suša.

–Pjäsen talar till oss, och då menar jag oss européer. Det är en politiskt omvälvande tid i Europa, flyktingfrågan är högaktuell och gränser som varit öppna i decennier stängs igen. Men texten bjuder också in till egna tolkningar, säger Anja Suša.

 

Joseph Conrads klassiska roman Mörkrets hjärta och Francis Ford Coppolas lika berömda film Apocalypse Now inspirerade Wolfram Lotz när han skrev sitt hörspel Det löjliga mörkret för radio och den fick urpremiär i Wien 2014. Texten är en kritisk kommentar till vår samtid och en berättelse om fördomar och främlingsfientlighet.

–Oavsett om man har läst boken eller sett filmen, eller inget av det, så har pjäsen en stor spännvidd när det gäller träffpunkter Dessutom händer det hela tiden något på scen, det finns mycket att titta på, många kostymbyten och det pågår hela tiden en rörelse. Det är en fysisk och visuell pjäs. Men, man ska inte bagatellisera det faktum att pjäsen tar upp saker som inte är helt enkla att få svar på, säger skådespelaren Gustav Berg som spelar tre av rollerna.

I Det löjliga mörkret flyter verklighet och inbillning samman i ett virrvarr av globala missförhållanden och inrotade vanföreställningar. Publiken kan förvänta sig en skruvad pjäs där regissören Anja Suša bläddrar fram nya humoristiska lager i en historia som i grunden egentligen är becksvart.

-Det är skruvat och kul men också drabbande, säger Gustav Berg.

 

Tillsammans med skådespelarna tränger regissören Anja Suša in i apokalypsens hjärta och vår oroliga världs dåliga samveten. På scen får publiken möta såväl missionärer och somaliska pirater, som FN-soldater och talande papegojor.

Wolfram Lotz är ett nytt stjärnskott på den tyska teaterhimlen och med sin bisarra, svarta och samtidigt roliga fars introduceras han i Sverige. Det är första gången det flerfaldigt prisade hörspelet Det löjliga mörkret iscensätts i Skandinavien.

Vad? Det löjliga mörkretVar? Spelas på Lillan, Helsingborgs stadsteaterNär? Premiär 17 september. Spelas till 22 oktoberKulturkortspris: Härliga 180 kronor. Ordinarie pris, 250 spänn. 

Medverkande: Gustav Berg, Erik Borgeke, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Nils Dernevik och Jörgen Düberg

Regi: Anja SušaScenografi: Helga BumschKostym: Maja MirkovicLjus: Emanuel ArvanitisKomposition: Igor GostuskiDramaturg: Tom SilkebergÖversättning: Martin Lagerholm

Läs mer och köp din biljett redan idag på helsingborgsstadsteater.se