Carl Milles på Sofiero

MR
Mikael Rudesjö
Orfeus och Carl Milles

En av höjdpunkterna på Sofiero under 2019 är utställningen Carl Milles – drömmare och skulptör. Ett flertal verk från Millesgården ställs ut både i slottet och Orangeriet fram till 22 september.

Carl Milles (1875–1955) är Sveriges främsta internationella skulptör och hans skapelser finns representerade över hela världen. Utställningen som arrangeras i samarbete med Millesgården pågår 10 maj–22 september. Utställningen breder ut sig i slottets fem rum och består av ett tjugotal skulpturer. I Orangeriet visas tre verk bland dramatisk grönska och skir växtlighet.

– Vi är oerhört hedrade över att ha fått låna så många kända nyckelverk från Millesgården! Carl Milles har en lokal förankring här i nordvästra Skåne i och med Sjöfartsgudinnan som ståtar vid hamnen i Helsingborg och Margaretamedaljongen som finns på Sofiero sedan tidigare, säger Anna Schibli, programchef på Sofiero.

Utställningen spänner över hela Milles yrkesverksamma liv, från de tidiga åren som lärling i Paris, framgången i Sverige med flera offentliga uppdrag, uppförandet av Millesgården på Lidingö i Stockholm till tiden i USA och den internationella karriären.

Några av de verk som kommer att finnas på plats är Vingarna, Kampen för tillvaron, tidigaste skissen till Poseidon, skissen till Sjöfartsmonumentet, De svävande, Europa och tjuren, Dansande menad, Människa och pegasus, Skridskoprinsessa med flera.

Carl Milles bland sommarblomster i Orangeriet

Dramatisk grönska och skir växtlighet blir fond för Carl Milles skulpturer i Orangeriet. Tre utvalda skulpturer får ta plats i Orangeriet. Trädgårdsdesignern Sara Bratt har skapat en passande miljö för huvudnumret Orfeus och de två mindre bronsstatyerna Springande hind och Springande vildsvin.

–Det är ett jätteroligt uppdrag. Vanligtvis visas sådana här verk upp i tomma, vita rum. Men faktum är att de gör sig väldigt bra med grönskan, säger hon.

Vad: Utställningen Carl Milles- drömmare och skulptör

Var: Sofiero slott och slottsträdgård, slottet och Orangeriet

Entré: Ingår i entréavgiften, fri entré med Kulturkortet

Lämna en kommentar