Dags för årets pianofest!

TE
Tommy Esbjörnsson

Foto: Alexandre Kantorow, Jean-Baptiste Millot

Helsingborg Pianofestival 2019
Dunkers kulturhus, Helsingborg
29 augusti – 2 september

En vecka kvar till årets pianohändelse, Helsingborg Pianofestival. Årets prominenta artister är Marc-André Hamelin från Kanada, Elisabeth Leonskaja från Ryssland, Haochen Zhang från Kina och Alexandre Kantorow från Frankrike.
Vid lördagens improvisationskonsert hör vi finske Iiro Rantala i programmet Mellan klassiskt och jazz.
Som vanligt blir det också lunchkonserter, Master Class, föredrag och samtal.

Konserter
I år möter vi Alexandre Kantorow, en 22-årig fransk pianist som fått lysande recensioner för sina inspelningar på BIS. Alexandre vann nyligen den stora Tjajkovskij International Piano Competition. Det är anledningen till att vi fick flytta hans konsert från 1 september till 2 september, eftersom i vinsten ingick att spela vid Montreuxfestivalen med Vladimir Gergijev.  Dessutom har Gergijev utsett Kantorow till vinnare av ett personligt pris från honom på 100.000 dollar! En skaplig start för en 22-åring.

Dock, inleder festivalen gör kanadensaren Marc-André Hamelin. Det är tredje gången Helsingborgspubliken möter honom, kanske också sista gången. För en artist av Hamelins dignitet återstår snart bara de stora arenorna.
Helt säkra ska vi dock inte vara, eftersom vår pianofestivals speciella intimitet har så stor lockelse på världens pianoartister att den kan konkurrera med andra konsertarrangörers mer rundhänta gager. Hur som helst så överraskar Hamelin det här året bl a med Charles Trenet-sånger i arrangemang av Alexis Weissenberg.

Elisabeth Leonskaja tillhör den ryska skolan. Det betyder i hennes fall att hon studerat vid konservatoriet i Moskva. 1997 lämnade Leonskaja Sovjetunionen och bosatte sig i Wien, vilket också blev starten på en ny karriär. En tidigare producent på radions P1 har beskrivit henne som ”en levande legend”. Fredagskvällen ägnar Elisabeth Leonskaja kvällen åt Beethovens tre sista pianosonater nr 30, 31 och 32.

För tredje gången möter vi den unge och sensitive kinesiske pianisten Haochen Zhang. Vinsten i van Cliburn International Piano Competition 2009 blev starten på hans karriär. Zhang har spelat med London Philharmonic, San Fransisco Symphony och LA Philharmonic. Han har också spelat in en CD på svenska BIS med verk av bland annat Brahms och Liszt.
Tidigare under festivalen samtalar Per Nyrén samtal med Haochen om hur han arbetar, om på det kinesiska pianoundret och om vad som, ur olika aspekter, skiljer USA och Kina åt.

Iiro Rantala är en finsk pianist som behärskar både klassisk musik och jazz på toppnivå. Hans tredje soloalbum är en hyllning till den finska mentaliteten, humorn och melankolin. Den här eftermiddagen kan du bl a höra honom spela Månaderna, en pianosvit inspirerad av de finska månadernas skilda stämningar. Iiro är också en underhållare med många åsikter, som tycker att jazzen startade med Bach. Titeln på Iiro Rantalas lördagseftermiddag är därför inte oväntat ”Mellan klassiskt och jazz.”.

Föredrag
Föredragshållare detta år är radioproducenten Boel Adler, superpedagogen, författaren och pianisten Paul Roberts samt BIS skivdirektör Robert von Bahr. Den senare kan förväntas bjuda på möten med några av de musikaliska personligheter han spelat in. Kanske låter han också oss höra en del om sina finska äldre musikersläktingar, som spelat med Sibelius. Som sagt, det blir även ett musikaliskt samtal mellan Haochen Zhang och festivalproducenten Per Nyrén.

Lunchkonserter och Master Class
Lunchkonserterna, med fri entré, presenterar som vanligt pianister som är flygfärdiga för internationella karriärer. I år är dessa Anaîs Cassiers, Sebastian Ivonen, Astri Aareskjold, Samuel Eriksson, Pontus Carron och Nikita Khnykin.

Årets publika Master Class leds av Haochen Zhang, Paul Roberts och Rena Shereshevska.

Allt om konsertprogram och festivalens innehåll under www.helsingborgpianofestival.se

Helsingborg Pianofestival är ett samarbete med Musik i Syd.
Helsingborg Pianofestival ingår i Five Star Festival.

Lämna en kommentar