Daniel Lemma bjuder på sköna låtar på Dunkers

Foto: Kim Svensson

Artisten, sångaren och låtskrivaren Daniel Lemma växte upp i Höganäs i Skåne för att under tonåren flytta till Göteborg. Innan han slog igenom bodde Daniel även under en tid i New York. Lördagen den 5 mars spelar han på Dunkers – nästan i sin hembygd. Kom och upplev en artist som har ”gjort sina mil” som resande i musik.

Daniel Lemma slog igenom för en bredare publik med filmmusiken till Josef Fares film ”Jalla! Jalla!” och skivan ”Morning Train” år 2001. Såväl albumet som singeln ”If I Used To Love You” sålde guld och grammisnominerades.

Sedan dess har Daniel hunnit med att släppa totalt sex album, den senaste är ”Telescope” från 2012. Lemmas musik är starkt förankrad i en amerikansk rootstradition, med tydliga inslag av blues, gospel och soul. Lemma har själv i intervjuer betonat influenserna från äldre amerikansk folkmusik och sångare som Leadbelly och Frank Stokes, men även artister som Chuck Berry och James Brown och Bob Dylan.

Han har under många år ”gjort sina mil” – spelat på barer och klubbar, festivaler och galor i olika städer och olika länder. Han har dessutom skrivit musik till ett flertal andra artister, filmer och teater. Bland annat ledmotivet till Othman Karims film ”Om Sara” och musiken till Josef Fares film ”Kopps”.

Kulturkortet tog ett snack med Daniel Lemma inför hans konsert på Dunkers och fick lite svar på frågor kring hans karriär.

Du är uppväxt i Höganäs kommun. Vilken relation har du till nordvästra Skåne numera?– Jag har ju fortfarande familj och vänner kvar i Kullabygden. Och det är fortfarande en av de allra vackraste platser jag vet. Även om jag inte är där lika ofta nuförtiden.

Innan du slog igenom 2001 bodde du i New York. Varför hamnade du där och hur var tiden i New York?– Jag åkte till New York för att jobba med musiker jag träffat. Sedan ledde det ena till det andra och jag fick ett skivkontrakt med ett litet NewYork-bolag. Med lite perspektiv var det en fantastisk tid i mitt liv, erfarenheter jag är enormt glad att jag har fått.

Sedan du slog genom har du gett ut sex skivor och skrivit filmmusik till bland annat Josef Fares och Othman Karims filmer. Vad är skillnaden på att skriva en låt och musik till film?– För mig är det inte så stor skillnad eftersom jag ändå i någon mån brukar skriva utifrån bilder. Må vara att det är jag själv som frammanar dem. Skillnaden kan väl i så fall vara att det finns en beställare (regissör) som har åsikter om låten man skrivit, och som man faktiskt måste rätta sig efter.

Du är nu ute på en avskalad och akustik turné. Är du ensam på scen eller har du med några medmusikanter? Vad kan publiken förvänta sig?– Det blir jag och en medmusiker som spelar i Helsingborg. Vi kommer att spela lite blandat med låtar från mina plattor, förmodligen med tonvikt på den senaste plattan ”Telescope”. Plus några låtar jag önskar att jag skrivit.

Under våren spelar du både i Sverige och Danmark. Har du en stor publikskara i Danmark?– Nej den är väl inte så stor kanske, men den är rysligt intelligent!

Och en sista fråga: Vad har du för önskeprojekt inför framtiden?– Jag håller just nu på med de projekt jag önskar mig: en reggaeskiva som kommer i vår, plus i pipelinen ett samarbete med fantastiska traditionella etiopiska musiker, bör ta konkret form nästa år.

Kulturkortet önskar honom lycka till med sina framtida drömmar och hoppas på att snart få höra lite reggae-gung från Daniels strupe!

Lördag 5 mars 19:00–21:30 spelar Daniel Lemma på Dunkers.

Entré: 175 kronor, Kulturkortet och studenter mot uppvisande av giltigt studentkort 150 kronor Rabattkod i Ticketmaster/Ticnet Kulturkortspris: KulturtantKöp biljett direkt på Ticketmaster/Ticnet eller i Dunkers biljettcentral