Danmarks sak är vår

Visst är det så, en gång om året i alla fall. För 11 året i rad arrangerar Dunkers kulturhus och Helsingör teater den internationella gatuteaterfestivalen Passage. Festivalen som fullständigt kastar ut kulturen från institutionerna till gatan. Det är alltså kulturen som kommer till besökarna och inte tvärtom. 

Det är nog det som gör denna festival så uppskattad så det kan återkomma i 11 år och blivit någon form av sommarklassiker. Det faktum att upplevelsen blir en del av den fysiska miljön, våra gator och torg blir till scener. En annan sak med festivalen som jag personligen uppskattar är att arrangemanget når ända ut i bostadsområdena, som annars kanske inte tillhör kulturupplevelserna centra. Så kulturtanter på Drottninghög och planeteringen får också internationellt besök. 

Jag var med på pressvisningen av Passage för några dagar sedan och det var i vanlig ordning underhållande och gav en mersmak på vad som komma skall. På plats var en engelsman som har gjort en audioguide som tar dig runt i Helsingborg. Låter inte unikt men det är det, för guiden innehåller nämligen ljudupplevelser som inte alls stämmer in i miljön vilket i slutändan visar en annan bild av den stad som du känner så väl. Sen var det en annan man på plats, han gick på lååånga styltor, hade en vit mask på sig och stoppade in sin glasögon i näsan. Det var precis så underhållande som det lät: Se det här

På plats var också producent Lia från Memory Wax danskompani som bjudern på storslagen dansshow (även öppningsnummret) i form av crisalida från Kuba. Är man lagd åt det mer lugna hållet, fast ändå vill ta del av staden, så ska man följa med RuRa på deras statyvandring. Varje dag går du förbi statyer som du inte har en aning om, och varje dag står de där och har en alldeles unik berättelse att berätta för dig. RuRa, bestående av 1 poet och 1 regissör, tar dig in i statyernas värld. 

Passage15 pågår mellan 29 juli och 1 augusti, på båda sidor av sundet. Nåt att se fram emot i den härliga sommaren (som förhoppningsvis innehåller lite värme då). Igår släpptes programmmet (finns att hämta på Dunkers bland annat) eller bläddra i här. På hemsidan hittar du alla info, uppdaterad och härlig. www.passagefestival.nu  

 

hepp hepp