Den besvärliga Elin Wägner

PS
Paul Svensson

Från berättelser i Helsingborgs-Posten till ledamot av Svenska Akademin, en kämpe för kvinnlig rösträtt och medgrundare av Rädda Barnen. Elin Wägner var sannerligen en fantastisk kvinna som redan i början av 1900-talet grävde i ämnen som än i dag är högst aktuella. Onsdag 1 april kommer författaren Ulrika Knutsson till Dunkers kulturhus för att berätta mer om Elin Wägner i Lokalhistoriska föredrag.

Vilken kvinna. Vilken människa. Författare, rösträttskämpe, feminist och samhällskritiker. Elin Wägners historia är inte bara spännande, den är otroligt viktig och har spelat en stor roll för samhället. Om du inte har hört talas om Elin Wägner tidigare kan vi verkligen rekommendera att du tar chansen nu. För det är nästan omöjligt att inte bli imponerad när man tittar tillbaka på en av Sveriges kanske viktigaste kvinnors liv.

Det mesta kommer förstås författaren Ulrika Knutsson att berätta om i föredraget Den besvärliga Elin Wägner. Men jag vill ändå passa på att lyfta ett par av ögonblicken i hennes liv i den här artikeln. För när man väl har börjat skrapa på ytan vill man bara veta mer om den här fantastiska kvinnan. Jag undrar var hon hittade tiden? Elin Wägner skrev inte bara skönlitterära böcker om kvinnors rättigheter, kvinnlig rösträtt, fredsfrågor, sociala frågor, hon var även med och påverkade samhällsfrågor aktivt. En för sin tid nästan omöjlig uppgift och Elin Wägner ansågs av många som provocerande.

Kopplingen till Helsingborg kommer från att hon bodde, studerade och arbetade i staden. Anställningen på Helsingborgs-Posten kan man säga var starten på hennes professionella karriär och språngbrädan till något mycket större. Elin Wägner utmanade sin samtid och lyfte frågor som sexuella trakasserier och miljöförstöringar. Under en period blev Wägner till och med utpekad som en fara för ungdomens moral, något som var så långt från sanningen man kunde komma. Elin Wägners mål var att förbättra samhället via förändring.

Elin Wägners stora passion var alltid att skriva. Bokstäverna var hennes främsta vapen och användes flitigt under hela hennes liv. Det var via det skrivna ordet i artiklar, debatter och kåserier som Elin påverkade som mest och nådde ut till andra kvinnor i samhället. Hon gav aldrig upp, Elins egen väg var alltid framåt. En väg som bland annat ledde till grundandet av Barnens rätt 1919 och en plats som ledamot i Svenska Akademin 1944.

Det finns otroligt mycket mer att lära om Elin Wägner. Ulrika Knutsson, journalist, författare, programledare och krönikör, berättar hela den spännande historien onsdag 1 april klockan 18.30 på Dunkers kulturhus.

Under våren arrangeras tre föredrag i Dunkers kulturhus samtalsserie Lokalhistoriska föredrag. Föredragen handlar lika mycket om det som har hänt i historien, som det som händer i dag. Lokalhistoriska föredrag arrangeras tillsammans med Helsingborgs museiförening och Studiefrämjandet. Den besvärliga Elin Wägners är det sista av tre föredrag den här säsongen.

Vad: Lokalhistoriska föredrag: Den besvärliga Elin Wägner
När: 1 april 18.30
Var: Dunkers kulturhus
Pris: 40 kronor med Kulturkortet, ordinarie entré 80 kronor

Lämna en kommentar