Den stora Trädgårdsfesten kan börja

HW
Henrik Wilhelmsson

Idag öppnar äntligen Den stora Trädgårdsfesten. Vid slottets trappa har Aladdins rosenmatta rullats ut. Under ett träd står en säng bäddad av växter för sköna drömmar och på helt annat håll har den temperamentsfulla drottning Louise väckts från de döda. Hon påtar i sin älskade Sofieroträdgård, samtalar genom gamla fotografier där hon minns sitt sena bröllop och dagarna som sjuksköterska under Första världskriget.

Trädgårdsfesten är ren grön glädje, inspiration och nya insikter som får det att klia i fingrarna för att sätta trädgården eller balkongen i grön gungning. Till och med en bakfylla känns förvånansvärt skön och fräsch på denna sjudande Trädgårdsfest. I alla fall i skepnaden av Alnarps idéträdgård där gårdagens yviga fest med flaskkross och oändliga antal tombuteljer återanvänds och skapar harmoni bland den kommande säsongens inneväxter. Det dunkande suset i huvudet överges till förmån för orgelklingande musik när vinden blåser liv i flaskorna som dagen efter festen fyllts med vatten.

Trädgårdsfesten syresätter allvar också. I Raoul Wallenbergs minne står en allé av trettio träd, en för varje mänsklig rättighet, för att påminna om vikten av civilkurage. På sikt kanske varje stad och kommun har en Wallenbergallé av denna typ?

I år välkomnar två idéträdgårdar speciellt barnen. Nära ingången står yrvakna träd i en klunga som med barnens insats växer till sig till en skog under helgen. En kort promenad därifrån har Helsingborgs trädgårdsförening, med hjälp av Cornelius, 5 år, gjort installationen Sagobordet. Här utmanas barnen att hitta sagor som gömmer sig i bordets uppdukade myller av händelser. Trollpackor, vargar, en flicka med röd hätta, ringer det en klocka? Alla barn som fyller i en talong med sagor som de har identifierat är med och tävlar varje dag klockan 15. Kravet är dock att vara på plats när vinnaren utnämns, annars går någon av de tre fina priserna till någon annan.

Sätt liv åt fantasin med de många idéträdgårdarna till hjälp, kika in i framtiden, få svar på dina frågor om odling och trädgård, smaka, titta och handla på den Kungliga fotbollsplanen, ta med dig idéer hem och berusa dig på den sköna stämningen (och kanske lite på skånskt vin i Gamlekungens vinhus).

För fullt program, se Sofieros hemsida.

Den stora Trädgårdsfesten är öppen 10-18 fredag, lördag och söndag 23-25 augusti. Inträde: 120 kronor, gratis med Kulturkortet. OBS! Det finns begränsade möjligheter att handla med kort, närmaste bankomat finns på Drottninggatan i Helsingborg.

På bilderna: 1, sista handen läggs på Aladdins matta (Flora Linnea). 2 och 3, Alnarps idéträdgård Gräsliga vinbuteljer. 4, Inger Wittfjord och Maria Winberg Nordström i Helsingborgs trädgårdsförening håller i förstapriset i Sagobordets tävling för barn, Grodan Oskars stora trädgårdsbok. Alla vinnare får dessutom chokladblommor med sig hem! Till sin hjälp har Trädgårdsföreningen Marias son Cornelius. 5, Krukor och vackra och praktiska ting i cement visas upp och inspirerar i Jubileumsträdgården. 6, Favorit som du kanske minns från i förra Trädgårdsfesten flyter i repris i dammen. 7, Bröderna Stig och Bo Dahlin är upphovsmännen bakom idéträdgården till Louise Mountbattens ära. 9, Bord dukat för Carl von Linné, Oscar Trapp, Drottning Viktoria, Gustav III, med flera betydande personer för trädgårdskonsten. Foto: Katarina Fagerström