Det byggs en bro över sundet

I 10 år har Helsingør Teater och Dunkers Kulturhus samarbetat med att arrangera gatuteater i de två städerna vid sundet. Från att ha varit en festival med några få gästspel har festivalen i dag blivit en av de mest betydande dansk-svenska kulturhändelserna i Öresundsregionen. Bland annat på grund av ett starkt samarbete med andra kommuner i nordvästra Skåne, Halmstad och Nordsjälland.

Den internationella gatuteaterfestivalen Passage har alltid haft ett gott mottagande. Och egentligen, varför inte, konceptete är ju underbart. Du slipper besöka kulturen, kulturen kommer till dig. Våra gator och torg fylls med oväntade händelser och upplevelser. 

Det är också helt fantastiskt hur en festival kan få streckan över till Danmark att kännas ännu kortare än vad den är. Jag har vid flertalet tillfällen åkt över under festivalens gång och det är en här lig känsla som infinner sig. Det är som att man inte längre är svensk eller dansk, man blir en kulturupplevare. Härligt!  

Invigningen hålls i Helsingör i år och den är alltid svullstig, men ryktet säger att den kommer vara mäktigare än någonsin. Spännande. Invigningen sker onsdagen den 30 juli  Från tidigt på morgonen kommer det att vara ett massivt och mycket ambitiöst program i bostadsområdena Nøjsomhed, Vapnagård och Lerbakken. I Helsingborg blir det dagarna inför festivalen också aktiviteter i bostadsområdena. Det blir ett att av de största och mest ambitiösa programmen i bostadsområdena någonsin. Den officiella delen av invigningen sker på kvällen kl 20:00.Festivalen håller sen på i fem dagar fram till den 3 augusti och avslutningen blir lika maffig som öppningen. Det blir stort fokus på underhållning för barnfamiljer i Stadsparken vilket är nytt för i år! 

 Hemsidan finner du som vanligt på http://passagefestival.nu/ 

Internationell gatuteaterfestival i Helsingör och Helsingborg 30 juli – 3 augusti 2014

Bild: Compagnie no 8 (FR) MONSTER (S) of Humanity