Dörrar till gamla stories hittade

HW
Henrik Wilhelmsson

Stallets tak på Fredriksdal skulle renoveras. Stallvinden röjdes på hö och plötsligt uppdagas sexton dörrfynd i mörkret. Sexton dörrar gläntar på lika många historier. Efter ett detektivarbete har åtminstone tre av dörrarna visat sig vara speciellt intressanta.

Tunnbindarens dörr

Längs den förra in- och utfartsleden Långvinkelsgatan i Helsingborg bodde tunnbindare Gustaf Karlsson på nummer 47. En tjusig dörr är och var en viktig markör. Likt en plansch på en idol i sovrummet eller ett väl synligt motto på kylskåpet, eller för all del på Facebookväggen – en dörr ses ju av alla som går förbi och genom den.

Det blåser hårt och land är utom sikte.  Den tvåmastiga briggen i dörrens övre spegel går för fulla segel och kämpar på det upprörda havet som leder in till Karlssons residens. Likaså den undre, en medeltida kogg med högt akterkastell håller emot vinden som sliter och drar. Vimplarna i masternas topp pekar darrigt mot skeppets öde långt utanför ramen. Ingen besättning syns till. Eller har segelfartygen slitit sig från slarviga förtöjningar inne i hamnarna?

Tänk om man själv skulle försvinna från verkligheten och virvla in sig i ett stormigt äventyr en dag. Kanske var det just med detta som en påminnelse, en morot om att det visst finns något mer spännande i livet som Karlsson beställde just dessa motiv på sin dörr? Hejdå tunnbinderi, hej farliga världen som är friare än att bo i ett land som serverar surrogatkaffe till fikat och är omgivet av ockuperade makter.

SALVE. Hej, god dag på latin. Eller hjälp, fräls oss! hälsar dörren högst upp i högra hörnet. Ända tills Karlssons hus revs 1950. Då var kriget slut och historien om Karlsson försvinner i okända äventyr med dörren som ända ledtråd till Karlssons existens.

Kulturmagasinets hemsida kan du också läsa historierna om dörrarna som ledde in i Kärnan och till Konditori Fahlman. Eller ännu bättre, besök dem och övriga tretton fina dörrar live i Kulturmagasinets entré på Fredriksdal.