En bok flera böcker

Hej Hej

Befinner mig just nu på kontoret. Sambon är inte hemma, Greta the dog är inte hemma. Har sjuk träningsverk så någon breaking idag blir det inte tal om. Vad gör man då? Påbörjar en serie? Javisst. Men böcker. Böcker är fruktansvärt kul tycker jag. Just nu läser jag ”Han är tillbaka” av Timur Vermes (Bild 4). En lättläst bok som handlar om att Hitler vaknar upp i Berlin år 2012. Han vet inte vad som hänt och han är klädd exakt som när han dog. En reklamare hittar honom och sätter honom i TV, för hans uniform, utseende är ju slående likt. Hitler gör succé som komiker. Mer vet jag inte just nu, men bra en så länge. 

Dock är jag en periodare av rang. Ibland läser jag en roman i veckan. Ibland läser jag inte på ett halvår. Men under det halvåret samlar jag på mig bra böcker som jag sen betar mig igenom. Jag är ingen som ger upp. Även om boken är dålig så läser jag klart den. Det är det minsta jag kan göra för författarens skull. Frida min sambo har klagat på mig någon gång när jag sitter och suckar och svär över hur dålig en bok är. Men det får man ta. Dock finns det en bok som jag inte kom längre en halvvägs in. ”En man som heter Ove”. Främst för att min hund pågrund av understimulation hade valt att ta en tugga utav den.

Vi har det bra här i Sverige att man kan låna/fjärrlåna böcker på ens lokala bibliotek. Man kan fynda och få värdefulla boktips på lokala bokhandlar. Men jag vill även slå ett slag för bokbytarvagnen på Dunkers som Kulturoteket sköter om (Bild 2). Vagnen står i entrén där lämnar man en bok man läst och tar en av de andra istället. Fantastiskt. Under den här tankeprocessen slog det mig. Det finns ju mer böcker i huset och så jag tog en runda.

 Turistbyrån säljer böcker med en lokalprägel samt böcker från utställningarna (Bild 1)Kulturoteket har fackliturrator inom kultur och om verksamheten i huset som man kan läsa på plats.Gerdas har barnböcker och tidningar för de under 15 år. (Bild 3)RumEtt har Bushwick Book Clubs kommande böcker samt ett exemplar av ”Cant Stop Wont Stop” av Jeff Chang som det görs ett Läsfrämjandet projekt kring som ska resultera i en show som faktiskt spelar på Dunkers den 5e December. Mer info kommer.Under rundan så sprang jag på lite folk som befinner sig i Dunkers en tisdag kl 17.32. Så jag bad dem ge boktips. Radar upp dem efter ordningen jag sprang på dem. Bok först – författare sen. Vissa sålde in den, vissa gav ingen motivering.

Helena – Jpod av Douglas Coupland.

Robert – Välkommen till Paradiset av Jennie Dielemans.

Vanessa – Alltings Början av Carolina Rahmqvist. Motivering (ej citat återberättar det jag kommer ihåg): Författaren är tydligen ihop med Fredrik Virtanen och boken handlar om 90 talet i Stockholm och huvudpersonen träffar någon snubbe. (Förlåt Vanessa om jag gör boken orätt, skriv i kommentarerna mer utförligt) 

Tora – Mästaren & Margarita av Michail Bulgakov

Martin 11 år – Da Vinci Koden av Dan Brown. Motivering(Citat): ”En bok för lite äldre barn”. (Slut citat, på riktigt slut citat. Jag är sjukt imponerad av Martin 11 år).

Max – Pestens Tid av Stephen King. Motivering: Har du ett 500 timmar att slå ihjäl så är detta boken för dig.

Sandra – Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem. Motivering: Spännande kriminalare som utspelar sig i Helsingborg.

Om jag ska tipsa om en bok så är det I Tensta och Djursholm kindpussar vi varandra av Pontus Herin. Otroligt bra bok som jag har haft i min ägo två vändor men har lånat ut den båda gångerna och är lite osäker på var den/dem är nu. Handlar om en familj som gör flytten från Djursholm till Tensta och författarens tankar och upplevelser kring detta.

Med det så drar jag mig hemåt och fortsätter läsa. När jag är klar med boken så hamnar den i bokbytarvagnen så håll ögonen öppna.

Trevlig Tisdag!