En gammal adress

Vi som jobbar med museisamlingen på Kulturmagasinet upplever ofta underliga sammanträffande… Ibland när vi stöter på ett namn eller föremål i samlingen, så dyker inom kort flera ledtrådar upp. Det kan kännas som om sedan länge döda personer och föremål vill att vi skall hitta och berätta deras historia. 

För en tid sedan letade jag fakta om Ulrica von Hauswolf (född Wåhlin) vars fantastiska brudklänning finns i samlingen. Brudklänningen, av röd siden, bar hon när hon gifte sig med Olivier Salomon von Hauswolf  den 2 oktober 1781. Olivier var 13 år äldre än sin brud och hon skulle överleva honom med 27 år.

När jag söker jag i ”Demografisk databas över södra Sverige” ser jag att Ulrica blev 90 år gammal och att hon dog av ålderdom. Jag ser också att hon vid dödstillfället bodde på ”tomt 119” i Helsingborg. I museets årsbok Kring Kärnan från 1993 finns nedtecknat små berättelser om människorna som bodde på de olika adresserna. Jag slår upp tomt 119 och ser att Baron Charles Emil Ramel ägde denna. De av er som har gått på visning i Kulturmagasinets magasin har kanske fått se Charles Emils fantastiska dräkt som han bar på Napoleons kröning 1804. Nu måste jag få veta var tomt 119 låg. Går in till kollegans rum för att se på hans karta. ”Lustigt”, säger han. ”Jag hade precis en förfrågan om tomt 119. Där var konstnären Nils Forsberg elev hos konstnär Lundgren.  Samma adress har nu plötsligt tre kopplingar hit.  Men var låg adressen? Jo, fastigheten låg mellan Kullagatan och Norra Strandgatan och kallades ”Ramelska gården”. Fram till 1850-talet var det faktiskt det enda trevåningshuset i Helsingborg.

Är du nyfiken på att se klänningen? Varför inte följa med på Kulturmagasinets rundvandring den 28 april med tema ”Kär och galen”? Glöm inte att anmäla dig på 042-104527.