En lätt provocerande passage byggs över sundet!

HW
Henrik Wilhelmsson

Som på en räkmacka åkte jag över sundet för att gå på pressmöte. Ett pressmöte om en Passage som byggs över sundet med start 31 juli. Den internationella gatuteaterfestivalen Passage intar Helsingborg för 9 gången och Helsingör för 35 gången i ordningen.

Passage har fått ett gediget fäste i såväl Helsingör som Helsingborg men detta räcker inte, i år deltar 3 andra kommuner på den svenska sidan. Landskrona, Höganäs och Åstorp blir en del av den gigantiska festivalscenen. På frågan ”vad är det som driver festivalen framåt?” är svaret tillsynes enkelt. Kulturupplevelserna och teaterartisteriet skall ut från institutionerna och komma närmare invånarna, säger Poul Witting från Dunkers kulturhus som är en av projektledarna bakom festivalen. Festivalen hålls på kända platser, oväntade platser och allt där i mellan.

Festivalen är ett samarbete mellan Dunkers Kulturhus och Helsingör teater och det är med stolthet i rösten som Jens från Helsingörs Teater säger ”i år är det lite bredare, mer kvalitet och det är ännu lite vassare än tidigare”. Poul späder på med ”inte nog med att det växer, fler vill vara med och kvalitén höjs utan nu vill andra kulturstäder ta efter vårt koncept och sätt att jobba med kultur för folket. Det är ett kvitto på ett gott jobb och stora utvecklingsmöjligheter för framtiden. ”

31 juli så öppnar festivalen i Helsingör och pågår sedan till 4 augusti. Att festivalprogrammet är lite vassare än innan kan jag skriver franska ”in extremiste”, som håller i öppningsakten, en dramafylld och humoristisk nycirkus med terroristanspelningar där artisten jonglerar med gasflaskor och annat material man inte ens borde komma nära.

Passage har i år också lanserat en ny hemsida där all festivalinformation finns på såväl danska, svenska som engelska. Adressen är: www.passagefestival.nu

Kulturkortet och kulturtants-Dennis kommer under sommaren att hålla extra koll på festivalen för att kunna tipsa om spännande shower, ge förhandsinformation och sprida allmänna glädjerop kring denna internationella folkfest. Information kommer givetvis upp här på mittkulturkort.se

 

På fotot: Cammila, trine och Jens från Helsingör Teater samt Poul från Dunkers Kulturhus