En mördad hund och en pojke som inte ger sig

Foto: David Skoog

Torsdag 19 mars är det Helsingborgspremiär för Den besynnerliga händelsen med hunden om natten på Helsingborgs stadsteater. Pjäsen är baserad på Mark Haddons succéroman från 2003 och har spelats för fulla hus i London. Nyligen utsågs den till bästa nya pjäs vid brittiska Olivier Awards. I huvudrollen som Christopher Boone ser vi Gustav Berg.

Christopher Boone är 15 år. Han kan alla världens länder utantill, alla huvudstäder och alla primtal upp till 7507. Han är ett matematikgeni, men förstår inte metaforer. Han hatar beröring och vet inte riktigt hur man ska bete sig i vardagliga situationer.

En natt hittar Christopher grannens hund i trädgården, brutalt dödad med en högaffel. Han bestämmer sig för att försöka hitta mördaren trots att hans pappa avråder honom. Men som en envis Sherlock Holmes ger han sig inte. Men under hans letande efter mördaren avslöjas mörka hemligheter. Detta blir starten på en omvälvande resa för Christopher. En resa som ställer hela hans femtonåriga tillvaro på sin spets.

Några dagar innan ridån går upp i Helsingborg fick Kulturkortet en pratstund med Gustav Berg:

Hur är det är gestalta Christopher Boone?

Både lustfyllt och glädjande. Och samtidigt tycker jag det är viktigt att få gestalta och göra en personlighet synlig som i vanliga fall inte brukar stå i rampljuset.

Vem är Christopher Boone?

Det är en fråga som egentligen kräver ett långt samtal. Men i korta drag så är Christopher en person som har svårigheter i att fungera normalt i olika sociala sammanhang. Men, har han gett sig in i någonting så ger han inte upp. Och inom de områden han behärskar är han genial.

Christopher vill lösa mysteriet med den mördade hunden. Och det leder honom ut på en omvälvande resa. Hur utvecklas han under resans gång?

Längs vägen får han små kvitton – bekräftelser på att han kan göra det mesta. Även det som från början var en omöjlighet. Och till slut inser Christopher att han kan – om han får göra det på sitt eget vis

Vad vill Den besynnerliga händelsen med hunden om natten säga till publiken?

Jag tycker det känns torftigt att försöka formulera budskapet i några få slagkraftiga ord. Det är mer komplext än så. Men om jag ska säga något så får det bli att inte ge upp och att fortsätta att tro på att man är kapabel, oavsett vad som händer.

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten är baserad på Mark Haddons succéroman från 2003. Pjäsen har spelats för fulla hus i London och den utsågs nyligen till bästa nya pjäs vid brittiska Olivier Awards. Titeln är ett citat ur en av Sir Arthur Conan Doyles berättelser om Sherlock Holmes.

Pjäsen visas i samarbete med Sagohuset i Lund och hade Lundapremiären i januari. Spelas på Lillan 19 mars–9 maj. Läs mer på Helsingborgs Stadteaters webbplats.

Rabatt med Kulturkortet: ordinarie 220 kronor, med Kulturkort 170 kronor