En riktig klassiker

Nu går den på Stadsteatern; Noël Cowards Min fru går igen. Gillar du klassisk komedi med dråpliga situationer och fysiska utspel är detta föreställningen för dig. Författaren Charles Condomine behöver inspiration till sin nya bok och bestämmer sig för att en seans kan ge honom motivationen han behöver. Mediet Madame Arcati råkar dock återkalla hans första fru från de döda vilket gör hans och hans nuvarande frus liv ganska mycket mer komplicerat.

Själv gick jag på en av de publika repetitionerna precis innan premiären vilket är en lite annorlunda upplevelse mot ett vanligt teaterbesök. Stämningen är mer avslappnad, samtidigt extra uppspelt då vad som helst kan hända under repetitioner.  Skådespelarna kan behöva be om text, en scen kan gå fel och ibland måste man bryta helt när precis allt går fel.

Men rutinerade som de är, skådespelarna, så var det bara ett par gånger repliken hördes från scriptan. Det är lika imponerande varje gång, tycker jag, att se teaterskådespelare agera. Att de kan komma ihåg alla repliker och rörelsemönster som hör deras karaktär till. Att de gör det live och inte har möjlighet till omtagningar för att få till det perfekt. För att inte tala om rösttekniken som ska till för att höras till raderna längst bak på Storan utan mikrofon.

Är du nyfiken på hur det går för Charles i triangeldramat? Du hittar datum och tider för klassikern på Stadsteaterns hemsida. Du har dessutom Kulturkortsrabatt på föreställningen. Istället för 220 kronor betalar du som har Kulturkort 170 kronor.