Entré för Hamlet

HW
Henrik Wilhelmsson

Det tar ungefär 43 minuter att ta sig till fots eller med bil och båt från Kronborgs slott i Helsingör till Helsingborgs stadsteater. När den danska Hamletsäsongen har klingat av efter sommaren, slipar den svenske Tobias Borvin dolken för att göra Hamlet redo för en snar höstcomeback i Helsingborg. Det är första gången på femtio år som pjäsen sätts upp på Stadsteatern. Kanske beror det på närheten till Kronborg, gissar den finsk-tyska regissören Anu Saari. Kronborg, renässansslottet som satte Öresund på kartan och ståtar med en plats på Unescos världsarvslista. Mytomspunna Kronborg med Holger Danske i djup dvala i underjorden. Pampiga Kronborg med sina tunga hängbroar i givakt över vallgraven är trots allt Hamlets ”hem”. Klart att det är kaxigt att sätta upp Hamlet 43 minuter från moderscenen.

Det finns någonting ruttet i det danska riket. (Marcellus, scen 4)

Välkommen tillbaka till Helsingborg, Hamlet! Vad än anledningen är till att du har dröjt. Det är var persons kulturella plikt att känna till Hamlet, ett av världens mest kända dramer. Älskad, omdiskuterad, spelad och filmatiserad tusen gånger om. Du som vill friska upp din allmänbildning gör alldeles utmärkt i att tinga en biljett till Hamlet redan nu.

Eller ta en genväg till allmänbildningen och droppa sofistikerade citat i välbehövliga situationer. Se här, en social ingång till Hamlet:

Vad övrigt är, är tystnad (Hamlet, scen 2)

Upp flyga orden tanken stilla står,Ord utan tanke himlen aldrig når. (Konungen, scen 3)

Ur led är tiden; ve, att jag är den,Som föddes att vrida den rätt igen. (Hamlet, scen 5)

Jag kan lova att det blir mer Hamlet innan höstens premiär den 14 september. Vad vill du veta om Hamlet eller läsa om pjäsen här på kulturkortssidan? Kanske vill du lära känna någon av skådespelarna från Stadsteaterns ensemble i en intervju? Eller rentav intervjua huvudrollsinnehavaren själv här på Kulturkortet? Skriv då till Kulturkortet@helsingborg.se och märk ämnesraden med Hamletönskan.

Skön sommar!

Foto Hamlets Att-vara-eller-inte-vara-skalle av Augusto De Luca – Napoli; affischbild Hamlet Helsingborgs stadsteater av Truls Bärg.