Ett besök mitt i 1940-talet.

Hur var det att leva med Andra världskriget inpå knuten? Hur gjorde man för att äta när hyllorna i affären gapade tomma? Och vad hände med mentaliteten efter när kriget tog slut 1945? Välkommen till Fredriksdal när 1940-talets värld blir verklighet 20-21 augusti.

I två dagar vrids klockan tillbaka till ett decennium präglat av både världskrig och framtidshopp. Här kan du läsa om några av händelserna som får helgen att kännas tidsenlig. Först möter du Curt Salomon Sörensen som berättar om sin barndom och hur han fördrev tiden medan fiendens fartyg stävade på Öresund. 

Att leka på 1940-talet.

Föredragshållaren och helsingborgaren Curt Salomon Sörensen är 87 år. Han minns sin barndom väl. Curt var tio år när kriget bröt ut 1939 och det påverkade honom starkt när tyskarna invaderade Danmark året därpå. Han såg fiendens fartyg på Sundet, kanske är det inte konstigt att modellbåtar blev ett av Curts stora intressen. Under 40-talshelgen berättar Curt om hur det var att vara barn 1939-45 och om de leksaker som han har överlåtit till Kulturmagasinet.

– Vad jag har upplevt och som har följt mig under mitt liv, det ska jag berätta om. Hur jag bodde, mina hobbies som djur, modellflyg och -båtar, och om sådant som nog kan intressera dagens ungdom.

Curt Salomon Sörensen hade många husdjur: kanariefåglar, en sköldpadda, höns, kaniner, hundar och 45-50 brevduvor.

Genom kraftiga radiosändningar bröt amerikanska nyheter och musik igenom och nådde Sverige.

– Jag imponerades av ”In the Mood” och ”Stars and Stripes” och jag såg Amerika som ett framtidens land, berättar Curt Salomon Sörensen.

Vad gjorde flickor under 40-talet?

– Tja, mitt umgänge dominerades av pojkar. Det var först i 14-15 årsåldern som jag började gå på hippa och fick lära mig kasedans.

Lindyhop på tre kvart med Swing Mafia

I samband med att amerikansk musik etablerade sig i Sverige, blev lindyhop, swingdansen från Harlem, populär.

– Lindyhop är en sammansättning av danser som var inne på 1920-talet, det är mycket Charleston och jazz, berättar Elin Pettersson från dansgruppen Swing Mafia.

Ur lindyhop utvecklades både jitterbug och bugg, en av Sveriges vanligaste sällskapsdanser. Två till tre gånger om dagen, både lördag och söndag, kan du gå en snabbkurs och lära dig grundstegen i lindyhop. Inga speciella kläder krävs. Däremot bör du undvika högklackat och gympaskor med rå gummisula som lätt kan fastna i golvet. Att dansa i strumplästen funkar fint. Kostnad: 50 kronor för 45 minuters kurs. Betala kontant eller med Swish på plats. 

Odling, djur och mat i nöd.

Under år i nöd kunde det ryka lockande om både duva och grävling i grytorna. Fredriksdals pedagog Lina Redestig och trädgårdsarbetare Daniel Tomás berättar om djurhållning och odling under beredskapstiden.

– Det blir mycket fokus på kanin. Från uppfödning till färdig rätt, berättar Lina Redestig som också förbereder recept på kanin för intress

Levande historia. 

Britter, jänkar och svenskar i beredskap. Grupper som gestaltar historia genom re-enactment, är tillbaka på Fredriksdal. Utklädda soldater ur re-enactmentgruppen Big Red One slog för ett år sedan läger på Fredriksdal och lockade över tusen besökare under helgen Big Red One. Då liksom nu kan du besöka Big Red One, ett amerikanskt förband, och ta del av förberedelserna inför Dagen D. Under årets 1940-talsweekend finns också re-enactmentgrupper som gestaltar svenska soldater i beredskap samt de brittiska soldaterna i Tommies at War.

Besök 40-talsweekend på Fredriksdal 20-21 augusti 2016.

Fri entré med Kulturkortet, ordinariepris 70 kronor. Barn och unga till och med 18 år går in gratis. Öppettider: Lördag 10:00 – 18:00Söndag 10:00 – 17:00. 

Ur programmet: 

Liv och fritid på 1940-talet

Föredrag om barns lekar och aktiviteter på 40-talet med Curt Salomon Sörensen. (länk till artikel på mkk.se)Gents – rakar med rakkniv i frisörsalongen.Scoutmuseet bygger ett scoutläger i 40-tals stil med aktiviteter från 40-talet.Grafiska museet visar sin utställning om tryckeriets historia.Kulturmagasinet visar en film från 40-talets Helsingborg.Mysteriet Jane Horney – Folkrörelse arkivet visar en utställning om den misstänkta spionen.Dans och musik

Lär dig lindyhop på 45 minuter med lindyhoppare från Helsingborg. Pris: 50 kronor.Föredrag om musik på 40-talet.Militär historia med re-enactmentgrupper

Big Red One gestaltar amerikanska soldater inför Dagen D.Sjunde motorbrigaden gestaltar svenska beredskapssoldater.Tommies at War gestaltar brittiska soldater.Mat och surrogat

Fredriksdal visar och berättar om odling och djurhållning på 40-talet.Fredriksdalsträdgårds café har öppet med 40-talsinspirerad meny.Hedströms och utställningen Kaffestunden går i 40-tals stil med möjlighet till 40-talsfika med surrogatkaffe.Gillar du 40-talet och klär dig gärna i 40-tals stil?

Har du tänkt besöka  Fredriksdal under vår 40-tals helg uppklädd i 40-tals kläder? Då har du möjlighet att hamna på vår deltagarlista. Sänd en bild på dig i din 40-tals dräkt till ricky.wrentner@helsingborg.seVill du berätta?

Minns du hur det var på 1940-talet? Kulturmagasinet samlar in besökarnas berättelser om för eftervärlden. Personal tar emot din berättelse inne i utställningen på Kulturmagasinet.OBS! Programmet uppdateras löpande på Fredriksdals hemsida.

Foton från evenemanget Big Red One på Fredriksdal 2015: Katarina Fagerström.