Ett rum fullt av berättelser

Jag älskar böcker. Därför betraktar jag biblioteken som tempel. I bokhyllorna ser jag inte bara böcker utan framför allt drömmar och upplevelser. Berättelser om världen såsom jag känner den, såsom jag vill känna den eller som jag inte tidigare kände den.

Nyligen besökte jag Tycho Braheskolan i Helsingborg. En skola där biblioteket har sin naturliga roll. Som en välkomnande och lugn mötesplats. Hit söker sig studenterna. Kanske för att spela ett parti schack, få en stunds vila, söka information i databaser, plugga eller för att söka tröst. Biblioteket är som en frizon för att dela upplevelser och funderingar med varandra. Varje dag. Alltid omgiven av böcker.

Många studenter söker sig till biblioteket för att de vill läsa. Tjocka klassiska verk, aktuella fantasy-böcker, populära deckare, inspirerande biografier, läsvärda Nobelpristagare, fängslande drama eller lättlästa ungdomsböcker. De läser! För att fly vardagen en stund och drömma sig bort. För att uppleva något just nu. Eller för att få möjlighet att uppleva något särskilt i framtiden.

Det är lätt att glömma bort bibliotekens betydelse, särskilt skolbibliotekens. Om kraften och magin som kan finnas där. Jag upplever denna magi på biblioteket där på Tycho Braheskolan. Personalen berättar passionerat om böckerna, studenterna och läslusten. Om hur de dagligen tipsar studenterna om läsvärda böcker. För att visa dem den världen som finns i böckerna. Liknelsen om att varje bok är en resebiljett till en ny destination. Och som inspirerar och engagerar att lära nytt. Kvinnan, jag pratar med, berättar om glittret i en pojkes ögon när han ser att boken om Zlatan äntligen finns inne. Han springer ner från sin studieplats på andra våningen för att med förväntan greppa tag i boken. Ett litet magiskt ögonblick som utspelar sig där på skolbiblioteket en vanlig skoldag…

Besöket påminde mycket om min egen skoltid och om vilken viktig roll biblioteken har haft i mitt liv. För det var dit jag själv gick för att umgås med mina vänner på rasterna. Och det var där jag började läsa. Genom böckerna började jag drömma. Om platser jag ville besöka, ögonblick jag ville uppleva. Och tron på att  nästan allt är möjligt.