Film, mat och samtal 23/8

Att gå och se en film på Röda kvarn är en vardagslyx som kostar 115 kronor, 95 med Kulturkortet. Vad är då inte att se film, ta del av samtal med regissör och se livemusik, samtidigt som mat och dryck är en självklar del av kvällen? Välkommen på en specialkväll som stimulerar både intelligens och mage för blott 120 kronor, 100 med Kulturkortet - vardagslyx med guldkant.

Den 23 augusti har Röda Kvarn tillsammans med filmskaparna av Min faster i Sarajevo en helkväll. Se Min faster i Sarajevo med Refugee 532 som förfilm, båda berör kriget i det forna Jugoslavien. Efteråt samtalar kulturskribenten och författaren Sören Sommelius med den guldbaggebelönade producenten China Åhlander, regissör Goran Kapetanović, skådespelare Milan Dragišić och Danjin Malinović, skådespelare från Helsingborg och aktuell med sin pjäs ”Var är mitt hem?” 

Läs mer och glöm inte att köpa eller förboka din biljett innan!

Med stöd av Helsingborgs stad

Specialkväll på Röda kvarn 23 augusti 2016: 

17.00-18.00 Mingel och livemusik i övre foajén. Röda Kvarns folkölsbar håller öppen (kontant betalning i baren)

18.00  Filmvisning med förfilm 19.20 Samtal med filmskaparna 19.50 – ca 20.30 Eftersnack i övre foajén med Balkan-mat och alkoholfri dryck (ingår i biljettpriset)

Min faster i Sarajevo och förfilmen Flykting 532 är  nya filmer av guldbaggebelönade producenten China Åhlander (Äta, sova, dö).  De utspelar sig i olika tidsåldrar, men med utgångspunkt i Sverige och har kriget i Bosnien som gemensamt tema. Filmerna berättar om de människor Sverige tog emot under Balkankriget, men också om Sverige idag, 2016 och reflekterar över flyktingars situation nu och över tid. Mer om filmerna kan du läsa nedan.

Om filmerna: 

MIN FASTER I SARAJEVO 

DRAMA Zlatan har inte varit i Bosnien sedan han flydde kriget 1992. Zlatans dotter Anja vill veta mer om sina bosniska rötter och vill åka med sin pappa till Sarajevo.

Zlatan försöker stoppa henne, men befinner sig plötsligt i en taxi tillsammans med Anja på väg från flygplatsen in mot Sarajevo. Anja vet inget om Zlatans tidigare liv. Hur ska han kunna berätta för henne? Vill han minnas? Vad kommer hon att förstå?

”Överraskande, smärtsam men också komiskt absurd. Trots filmens längd hinner Kapetanović skildra ett personligt färgat drama, med en täthet som gör att historien djupnar” – Sydsvenskan

FLYKTING 532 DRAMA Sevko, 12 år, flydde ensam till Sverige från krigets Bosnien och försöker nu klara sig så gott han kan i det nya landet. I väntan på nyheter från sin familj som blev kvar, pendlar han mellan hopp och förtvivlan. På förläggningen retar de äldre killarna honom och kallar honom lantis, men han kommer att överraska dem…   ”Mellan 1992-1994 kom 80 000 flyktingar till Sverige. En av dem var jag, 17 år gammal, som hamnade på Uddevalla flyktingförläggning I17. Vår film om Sevko bottnar i mina upplevelser från den tiden.” säger filmens regissör Goran Kapetanović. 

OBS! Save the date 8 september.

Ännu en specialkväll väntar på Röda kvarn. Den 8 september står dokumentären om Nick Cave i fokus. Och så uppmärksammas 50-års jubileet av StarTrek. Mer information kommer, men ringa in dagen i kalendern så länge.