Föredrag om konstnärerna Gehlin

Två konstnärer under ett tak – danskt och svenskt i Helsingborg under tre decennier

Från tidigt 1920-tal till början av 1950-talet bodde och arbetade det dansk-svenska paret Gehlin i Helsingborg. Deras hem kom att bli en knutpunkt för det lokala konst- och kulturlivet.

Men vem var Esther och Hugo Gehlin? Och vad var förutsättningarna för deras konstnärsskap i Helsingborg?

Välkommen på ett spännande seminarium om de två stora helsingborgskonstnärerna. Seminariet tar sin utgångspunkt i den pågående utställningen om Esther Gehlin och Hugo Gehlin på Dunkers kulturhus (till och med 18 september).

Eftermiddagen innehåller samtal om konströrelsen då Esther och Hugo Gehlin var verksamma, villkor för kvinnliga konstnärer, konst och lokalhistoria i Helsingborg och avslutas med en guidad visning i utställningen Esther och Hugo Gehlin på Dunkers kulturhus. På plats är till exempel konstkritiker Linda Fagerström, lektor i konstvetenskap vid Uppsala universitet Henrik Widmark och antikvarie Karin Gustavsson på Kulturmagasinet i Helsingborg som är moderator.

Kaffe och fika ingår. Det öppna seminariet är gratis för allmänheten och du behöver inte anmäla dig till seminariet. Har du däremot specifika kostönskemål (till exempel vegan, glutenintolerat, kosher) får du gärna meddela dessa till mia.krokstade@cors.lu.se senast den 5 september.

Öppet föredrag om Esther Gehlin och Hugo Gehlin 12 september.

När: 13-16 måndag den 12/9

Var: teatersalen på Dunkers kulturhus

Hur: seminariet är gratis och öppet för allmänheten.

Se hela programmet.