Förvrängda bilder som fascinerar

HW
Henrik Wilhelmsson

Erik Johansson, surrealistisk bildmakare fotograf och retuschör, visar sin bildvärld på Dunkers under sommaren och hösten. I utställningen Bending Reality får besökaren uppleva fotografiska illusioner av verkligheten som fascinerar, roar och utmanar ögat.

Det är som att se in i en annan värld genom ett fönster. En värld som ser ut som vår, men ändå inte. Varje bild i utställningen är som en liten historia. Man blir nyfiken och vill veta mer. Först ser bilden helt normal ut, tills ögat upptäcker en avvikelse – ett rum som är ute fastän inne, en kanot strandad på en spegel eller kanske fiskar i himlen. Och fantasin börjar att flöda i allt vildare associationsbanor.

En resa in i Erik Johanssons bildvärld är ett äventyr. De kombinationer av verkligheten han ger oss är en djupdykning bortom realiteten. Och på något vis hänger de oväntade elementet ihop. Det gäller bara att våga se lite länge och våga göra sina egna tolkningar. Erik Johanssons bilder bjuder verkligen in till att bli en medskapare mer än en betraktare.

Själv gick jag igång på dessa bilder. Och du hittar säkert dina favoriter bland Eriks många bilder.

The Architect, 2015

En man sitter och jobbar. Varmt ljus från en lampa. Trygghet. Hund och man inneslutet i en egen värld. Men golvet fortsätter ut i frostat gräs. Höst. Kyla. Tunga moln i taket. En värld  i en glaskula som blivit vrängd ut och in. Först blir jag fascinerad. Hur hänger det samma. Jag börjar att studera bilden närmre. Och en oro smyger sig på mig. Kastade skisser. Är mannen besatt och hunden har gett upp sina försök att få sin eftermiddagspromenad. Och titeln avslöjar mannens yrke. Vad försökar han skapa för hus? Är det hus jag vill bo i eller skrämande och förvridna hus utan verklighens perspektiv. Jag upplever både trygghet och skräckkänsla. En ö av värme utslängd på en öde hed. Vill jag hälsa på mannen eller vill jag att mannen ska ta sin hund fly bort. Innan det är försent. Bilden får mig också att tänka på den holländska konstnären M.C. Escher som i sina verk lekte med perspektiv och paradoxer.

Impact, 2016

En sommardröm som sprack. Efter några timmars paddling på en lugn insjö strandar en man mitt på vattnet som är en sprucken spegel. Vad har hänt? Till och med himlen har börjat att rämna. Är det världens undergång eller bara en ond dröm som härjar i mannen som fått solsting. Jag upptäcker döda fiskar på ett ökenunderlag. Ute vid horisontet tycks allt var som vanligt. Där rådder fortfarande en fin sommardag. Är det mannen själv som är det förstörande elementet. Kan bilden tolkas som ett inlägg i klimatdebatten – om hur den exploaterande människan till sist krossat naturen. Jag blir också nyfiken på hur Erik skapat bilden. Och insåg efter att ha tittat på en bakom-kamera-film av Erik vilket enormt jobb och tålamod som ligger bakom.

Lost in the Rain, 2016

Mamma och barn på sommarpromenad i en regnig dag. De sneddar över en äng. Går och smågnolar. Solen bryter genom och barnet pekar på himlen. Berättar om de simmande fiskarna. Mamman ler först och tänker att barn har fantasi och kan göra en solreflex till ett fiskstim uppe bland molnen. Hon skyndar vidare. Det måste hem till lunch. Hon tittar inte upp. Men barnet ger sig inte. Fortsätter att hänfört peka på himlen. Till sist vinklar mamman upp paraplyet och ser fiskarna. De stannar. Jag tycker bilden, trots mörka färger, ger positiva känslor. Mirakel finns i vardagen och vi vuxna upptäcker de aldrig. Är förblindade av jäkt och måsten. Men barnen vågar se och vågar ta in det som först tycks omöjligt. Och ser sanningen – ungefär som i sagan om kejsarens nya kläder.  

Bending Reality – Erik Johansson visas på Dunkers fram till 18 oktober.

Film från Dunkers: Erik Johansson berättar om sin skapandeprocess, idéerna som leder fram till hans unika bildvärldar.