Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900

TE
Tommy Esbjörnsson

Dunkers kulturhus, Helsingborg
13 juni – 1 november 2020

Nu är den här. Efter att ha ändrats från det tidigare öppningsdatumet till 13 juni 2020 öppnar nu Nationalmuseums utställning, Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900, på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

I utställningen visas drygt 90 verk av bland annat Eugène Jansson, Carl Fredrik Hill, Anna Ancher, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Hanna Pauli och Anders Zorn.
Utställningen tar upp det skeende som ägde rum i Norden runt förra sekelskiftet, där konstnärer reste utomlands för att måla soldränkta motiv, för att sedan återvända hem och finna det nordiska skymningsljuset.

1800-talets sista decennier var en tid av radikal utveckling i konstens Norden. Unga konstnärer tröttnade på den konservativa atmosfären vid konstakademierna där historiemåleriet värderades högst. Man tröttnade också på undervisningen, som upplevdes som för grundlig och utdragen. En efter en sökte sig flera av de mest begåvade eleverna utomlands, i de flesta fall till Frankrike och Paris. Här upplevde man plötsligt frihet. Inte minst de kvinnliga konstnärerna mötte långt bättre villkor i Paris än hemma i Norden.
Långt borta från historiemåleriets artificiella bildvärld kunde man nu rikta blicken mot verkligheten, men med samma inlevelse och allvar som tidigare. I Frankrike slogs man av den så kallade naturalismen, där konstnärerna målade realistiska motiv i skarpt ljus.

Mer om utställningen finns att läsa under Dunkers kulturhus webbplats.

Till utställningen kopplas också en spännande programverksamhet. Carl-Johan Olsson, intendent på Nationalmuseum och vinnare av SVT:s Kontrapunkt, är värd för två tillställningar:

Arty afterwork och förra sekelskiftets mästare
En närmare titt på målningar av några av de nordiska konstnärer som vistats utomlands, framför allt i Frankrike, och som såg Norden med nya ögon. Efter visningen blir det dryck med tilltugg, mingel och samtal om konsten, i Atriet.
Torsdag 17 september 18.00

Superstjärnan Anders Zorn och afternoon tea
Anders Zorn hade vad vi idag skulle kalla en exceptionell karriär. Hur mycket var tack vare entreprenören och det personliga varumärket Zorn och hur mycket var det hans konstnärliga begåvning och tekniska skicklighet?
Efter föredraget ingår afternoon tea och mingel i Atriet.
Söndag 18 oktober 14.00

Carl-Johan Olsson är också den initierade berättaren i utställningens audioguide, både på svenska och engelska. En audioguide finns också för barn.

Tidstypisk musik blir det också…

Klanger och konst – Från gryning till skymning
I utställningshallen kan man uppleva den nordiska konsten kring sekelskiftet 1900 till klassiska klanger av nordisk pianomusik från samma tid. Arrangemanget är en del av Helsingborg Pianofestival 2020.

Lördag 29 augusti 15.00

Visningar
Det blir också ett 20-tal öppna, personligt präglade visningar under sommaren, där samtal om hur och varför välkomnas. Två av visningarna kommer att vara på arabiska.

Utställningen är ett samarbete med Nationalmuseum och som visats i en något annan form fram till 19 april på Nationalmuseum Jamtli i Östersund.
I det sammanhanget säger Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum:
– Nationalmuseum är ett museum för alla. Det betyder att konsten ska nå ut till så många som möjligt och för att nå målet vill vi utveckla vår regionala verksamhet.
Med Från gryning till skymning blir Dunkers kulturhus i det här fallet den sydliga representanten för Nationalmuseums ambitioner.

Lämna en kommentar