Fyll x:et i helgen!

Fylla, Langos och karuseller - glöm det! I helgen äger världshistoriens första Hx rum i Helsingborg. I stället för nyss nämnda inslag ligger fokus ligger på att upptäcka – och prova på – lokala föreningars aktiviteter, lyssna på lokala band och botanisera bland lokala producenters kulinariska inslag. Det är x:et i Hx. Så mitt tips är att du haffar alla kids du har i din närhet och ger dig ut i staden och besöker och testar så många av aktiviteterna som du bara hinner med.

Som Hx själva skriver: ”frigör och utmana din inre äventyrare.”Bara på Gröningen finns ett 50-tal prova-på-aktörer, 50 nya potentiella upplevelser: simma, segla, cykla, dyka, surfa, spela beach volleyboll, köra rodd, kanota eller testa livet som fordonsförare eller sjöräddare. Spela minigolf, boule, boccia, tennis, padel, flygning, hoppa fallskärm, flyga modellflygplan, köra radiostyrd bil och bejaka friluftslivet. Eller varför inte träna din hund, judo, brottning, fäktning, beach handboll, amerikansk fotboll, fotboll, cheerleading, gymnastik, tyngdlyftning, friidrott, dans, yoga och fitness?

Vidare äger Ungdoms SM i Matchracing, Öresund Open Water Swim och Toughest Urban rum. Och bomma inte spana in gänget Add More Colors som dragit hit några av världens bästa street art-konstnärer.

Musikaliskt? Well. För att vara en rocker tycker jag att det musikaliska utbudet är något magert men köper det detta premiärår och håller till godo med Mando Diao och Doug Seegers. Och givetvis bommar du inte det relativt nya – och väldans unga (de är i yngre tonåren, kolla bilden) – och småarga punkbandet The Mad Gardners.För en sådan här facebook-uppdatering skojar man inte bort: ”Goderafton. Det är med stolthet vi upplyser eder alla om att vi har spelning på The Tivoli, Fredag 17.45. Tror att det är gratis inträde, så om ingen kommer dit så blir vi ledsna och grätar. Tack. Puss.”

Lysande! Potentiella kulturtanter å det grövsta.

Och visst ja. 15.30 idag går Helsingborgs allra första större Prideparad. Kan du inte själv gå med så ska du kunna se allt fantastiskt som sker i detta mångsexuella tåg via fantastisk stream – om han där uppe vill och tyget håller. Checka in Helsingborgs stads officiella bambuserkonto från cirka 15.30.

#Våga!

Läs mer på hx.se. Fotnot. Tydligen kan man köpa Langos i vagn på Stortorget. Miss av undertecknad. Men vägrar ändra inledande meningen ty den är ju nästan Charles Bukowski-prosa så får stå kvar. Och man måste ju inte köpa Langos. Typ.  

Bild snodd från boysens privata arkiv. Foto: Emma Fager