Grisen Särimner och äpplet

HV
Henrik Vilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Ja, nog för att Fredriksdals grisar gillar äpplen – men det är de inte ensamma om!  Grisen med ett äpple i trynet – vad har det att göra på det dignande julbordet? Grisen har funnits i jultraditionen sedan hednisk tid, men varför har den ett äpple i munnen?  Vi öppnar lucka 9 tillsammans med Fredriksdal och får svaren på frågorna.

Ja, när vi firar julen och äter allt gott som dukas fram, så önskar vi nog att detta goda ska bestå. Alla vill vi ha mat på bordet varje dag och ett lika välfyllt julbord och festligt firande nästa år.

I Valhall festade man var dag och där hade man ordnat för sig. Asagudarna hade en galt som hette Särimner. Denna galt slaktades, tillagades och åts och varje dag återuppstod den, så att hjältarna ständigt hade kött att festa på. Denna idealtillvaro skildras i Snorres Edda skriven i början av 1200-talet. 

Äpplet i fornnordisk mytologi är en symbol för fruktbarhet och förnyelse. Idun gav asagudarna gyllene äpplen att äta, äpplen som var magiska och gav dem evig ungdom.  

Så när vi sätter det röda äpplet i grisens mun, så är det inte kanske inte bara för att dekorera julbordet?  Omedvetet uttrycker vi kanske en önskan om fortsatt välstånd. En delvis bortglömd hednisk tro på äpplets förnyande kraft har smugit sig upp på julbordet!

Det här är Kulturkortets julkalender. Vi räknar ner till Jul på Fredriksdal 6 december, med en ny lucka med spännande innehåll varje dag. Häng med.

Här hittar du samtliga öppnade luckor.