Här är Astrids glutenfria bröd

HW
Henrik Wilhelmsson

Det är bara dagar kvar till lördagens stora Bakslag på Fredriksdal. Ladda upp med att baka ett gott och glutenfritt bröd som omväxling! Här ännu ett fräscht recept från Fredriksdals utställning BRÖD.

Jag heter Astrid Larsson och studerar just nu vid Svalövs folkhögskola. Under gymnasiet gick jag på Apelryds restauranglinje. Brödet som jag har med mig är glutenfritt eftersom jag själv inte tål gluten. Jag valde att baka det veganskt för att jag vill att så många som möjligt ska kunna äta det plus att det blir mer klimatsmart.

ASTRIDS BRÖD

Blanda i en skål:

2dl havregryn

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

2 tsk finhackad färsk rosmarin

Koka upp 4 dl sojamjölk och häll över havregryn och kryddor i skålen. Tillsätt därefter 1 msk sirap och 2 msk rapsolja och låt det hela svalna till 37° C. Lös upp 25 g jäst i 2 msk ljummet vatten och tillsätt. Arbeta in 6 dl glutenfri mjölblandning (360g), lite i taget. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

Till formen: olja plus havregryn.

Pensla eventuellt brödet med olja och garnera med rosmarin och flingsalt.

Grädda limpan i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter

Utställningen BRÖD har öppet hela sommaren till 29 september. Brödmarknad, brödkryddning och brödbonanza är bara förnamnet på helgens stora händelse, Bakslaget. Med Kulturkortet går du in gratis på Fredriksdal och utan kostar entrén 80 kronor för vuxna och 40 kronor för studenter. Välkommen!

Ta mig till Fredriksdals hemsida