Här är mitt bröd

Lördagen den 25 maj brakar Bakslaget på Fredriksdal loss! Kom på en dag späckad med brödinspiration och njutning. Det blir brödmarknad, tävling i brödbak, brödbak på vikingavis för barnen, flera olika guidningar och vandringar och så klart aktiviteter och föreläsningar om bröd. Fram till Bakslaget delar vi med oss av spännande brödrecept. I utställningen BRÖD (20 april-29 september) som visas i Herrgårdens södra flygel på Fredriksdal, kan du lära känna flera duktiga och kreativa brödbakare. En av dem är Clara Romberg, 26 år. Här är hennes goda recept. Baka och njut!

CLARA ROMBERGS BRÖD                  

När jag var liten brukade min mamma baka bullar av överbliven bovetegröt. Jag minns med förtjusning hur de glupskt avnjöts som färdkost på strövtåg längs Bjärehalvöns vindpinade stränder med mycket smör och fyllda till bredden med rivna morötter – fortfarande något av det godaste jag kan tänka mig!

Nu är jag inne på mitt 26e år och mammas enkla recept har följt mig och utvecklats i takt med att mitt intresse för mat och hälsa vuxit. Jag lärde mig om bovetets basiska verkan i kroppen, om fullkornets näring, om surdegens och kumminets betydelse för matsmältningen – och plötsligt blev det goda mer än gott! Och så gick jag på kurs för bagarmästaren Manfred Enoksson…

/Clara

CLARAS BOVETEBRÖD

Surdeg (dag 1)

300 g rågmjöl

4,5 dl vatten 40-45° C

1 msk rågsurdegsstart

Blanda allt väl i en bunke och låt stå övertäckt i rumstemperatur i ca 12 timmar, när surdegen är färdig skall den vara bubblig och dofta milt syrlig.

Bovetegröt (dag 1)

2 dl helt bovete

5 dl vatten

3-4 torkade fikon, klippta i bitar

Skölj bovetet i kokande vatten några gånger tills vattnet inte längre färgas rött. Tillsätt rätt mängd vatten och fikon och låt koka på svag värme under lock i ca 20 min. Låt gröten svalna och förvara den i kylen till nästa dag, men se till att den är rumstempererad när du skall blanda degen. 

Degberedning (dag 2)

Surdegen (ca 750g)

200 g dinkel fullkorn

500 g vetemjöl special

6 dl bovetegröt

1 msk olivolja

1 msk kummin (nystött i mortel)

Ca 2 dl vatten

(ev. 5-10g jäst)

1 msk havssalt

Lägg i allt utom vatten och salt i degblandaren och kör på låg växel. Tillsätt vattnet lite i taget så att du känner att degen får lagom konsistens. Det är bättre att behöva tillsätta lite mer vätska senare än att få en för lös deg och behöva blanda i mer mjöl! Kör degen på låg växel i ca 5 min. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ett par minuter. Låt degen jäsa i 1-2 timmar, du skall se en markant volymökning! Stjälp upp degen på en lätt mjölad bakduk (en stabil gammal linnehandduk går bra också). Dela degen i 2 delar, knåda till runda bullar och låt vila i ca 10 min. Forma bröden och låt jäsa i mjölad korg eller inslagna i handduk till dubbel volym. Sätt ugnen på 250°C med plåt eller baksten inne. Stjälp upp bröden på den varma plåten, snitta med vass kniv och häll in ca 2 dl vatten på botten av ugnen. Efter 5 min sänker du temperaturen till 200 °C och bakar färdigt bröden i ytterligare ca 45-55 min.

Med Kulturkortet går du in gratis på både Bakslaget och utställningen BRÖD på Fredriksdal.