Helsingborgs kulturhistoriska profiler: Gisela Trapp

PS
Paul Svensson

I en stad där det finns gott om kultur och kulturhistoria måste det också finnas en hel del intressanta människor. I vår nya artikelserie om Helsingborgs kulturhistoriska profiler tittar vi i backspegeln och berättar mer om personerna som spelat en stor roll för dagens kulturutbud i Helsingborg. Vi inleder med Gisela Trapp, konstnären och illustratören som donerade Fredriksdals ägor till Helsingborgs stad 1918.

Den här historien börjar dock ännu tidigare än så, faktum är att den inleds redan 14 april 1873. Det var nämligen då som Gisela Henckel föddes i Helsingborgs stadsförsamling. Redan som ung visade hon stor talang för att måla. Hon var endast 17 år när hon blev antagen till Konstakademin i Stockholm, men flyttade så småningom tillbaka till Helsingborg igen för att studera i Köpenhamn under Niels Petter Mols. Passade nog, precis som Niels, fokuserade Gisela också mycket på natur- och djurmotiv. Det gröna intresset var en stor del av hennes liv, vilket förmodligen låg till grund för donationen av Fredriksdals ägor. Gisela illustrerade också barnböcker och samarbetade bland annat med barnbiblioteket Saga, som räknas som en av de viktigaste insatserna i den svenska barnlitteraturens historia.

Då Gisela Trapp var verksam under samma era som Carl Larsson, Albert Engström, Jenny Nyström, Elsa Beskow och John Bauer är det inte lika många som känner till henne eller hennes konstnärskap. Men sanningen är den att Gisela medverkade i flera utställningar arrangerade av Konstföreningen för södra Sverige, Skånska konstnärslandslaget och Föreningen Svenska Konstnärinnor. Och 1921 ställde hon ut på Lunds universitets konstmuseum med Mina Bredberg och Gerda Nordling.

Man kan säga att starten på donationen av Fredriksdal till Helsingborgs stad inleddes 1902, för det var då Gisela Henckel gifte sig med Oscar Trapp. De bodde i Fredriksdals herrgård fram till Oscars död 1916. Paret var de sista privata ägarna av Fredriksdal. Både herr och fru Trapp var spännande personer med stor förkärlek för historia samt kultur och staden Helsingborg. Gisela var den mer naturintresserade av de två och på många gamla bilder syns hon ofta i sällskap med några av sina hundar.

Förutom konsten och naturen var också religion en stor del av Giselas liv. Runt 1910 konverterade hon till katolicismen, vilket gjorde att hon gav upp sina i ungdomen älskade landskapsmotiv och fokuserade alltmera på religiösa motiv. Det kan nämnas att Gisela Trapp stått för utsmyckningar och tavlor till mer eller mindre alla katolska kyrkor som etablerades i Sverige mellan 1920- och 1950-talen.

I Helsingborg är Gisela Trapp mest känd för donationen av Fredriksdals ägor till staden. Det var våren 1918 som helsingborgarna fick den storslagna gåvan. Men gåvan kom med ett ultimatum och det var att Helsingborgs stad skulle anlägga ett friluftsmuseum på platsen med en botanisk trädgård. Det tog ytterligare fem år innan grindarna öppnade för allmänheten och i dag, mer än 100 år efter donationen, är Fredriksdal museer och trädgårdar Sveriges första KRAV-certifierade friluftsmuseum.

Gisela själv bodde periodvis kvar på Fredriksdal innan hon flyttade permanent till Arild, där hon tidigare spenderat många av sina somrar tillsammans med sin make. På tomten i Arild lät hon till och med uppföra ett personligt katolskt kapell. Gisela Trapp gick ur tiden 1958 och räknas i dag som en av Helsingborgs mest uppskattade och viktigaste kulturhistoriska profiler.

Lämna en kommentar