Helsingborgs Pianofestival 2015

Det är inte alla som kan spontanlira ett piano på sättet du ser pianoläraren Mikael Kanarva göra i klippet ovan. Men lyssna och njuta till pianospel kan nog de allra flesta, även med ovana öron. Och det är kanske just därför som Helsingborgs Pianofestival är så populärt från år till år.

Den trettonde upplagan av festivalen på Dunkers går av stapeln mellan 7-11 augusti och det är som vanligt knökat med världskända pianister och kunniga föreläsare. I år återupptas även masterclasses där pianoelever från olika högskolor får tips och råd av mästare på scenen framför publiken. Eleverna gör även egna framträdanden under lunchkonserterna. Och som grädde på moset så har det tagits fram en familjekonsert för barn mellan 2-9 år: Sagan om Babar, den lille elefanten. Hur bra är inte det?  

Världsstjärnorna som framträder under kvällskonserterna är: Olga Kern (Ryssland), Olli Mustonen (Finland), Yeol Eum Son (Sydkorea) och Jean-Efflam Bavouzet (Frankrike). Gå in på You Tube och kolla in tidigare konserter med dem så ska du se att de alla har sin egen unika spelstil. Någon hoppar mycket på stolen, en annan flyter mer över hela pianot, och en ser ut att mumla för sig själv, eller gnola med. Det som är gemensamt för dem alla är att de har gjort succé i konsertsammanhang världen över och har en enorm scennärvaro.  

Personligen tycker jag det ska bli spännande att se eleverna ta emot tips av mästarna under masterclasses. Hur de kan göra stycket bättre genom små ändringar, kanske betona en ton extra eller slappna av mer i axlarna.

Jag vill också gå på Camilla Lundbergs föredrag ”Manligt och kvinnligt i klassisk musik” där hon berättar om fördomar och förväntningar kring musikens genus genom tiderna.

För att få ut mesta möjliga av denna festival kan du skaffa ett festivalpass, och det har du rabatt på med Kulturkortet: 1195 kronor istället för 1295. Då kan du gå på allt, utom familjekonserten som inte ingår i passet.

Festivalpasset köper du i entrén på Dunkers. Ta med dig Kulturkortet och visa upp så får du rabatten. Lätt som en plätt och sen är det bara att se fram emot fredagen.

Hela programmet hittar du på Dunkers hemsida

VAD: Helsingborgs trettonde upplaga av Pianofestivalen

VAR: Dunkers kulturhus

NÄR: 7-11 augusti 2015