Hur ser världen ut om 37 år, 12-åring?

HW
Henrik Wilhelmsson

Vad händer i rummet när någon lyssnar på vad någon annan säger? I en diversifierad värld tänker alla olika, gör alla olika och bor på olika platser. Konstnären Anna Viola Hallberg slår ett slag för ett samhälle där vi vågar ställa varandra frågor för att förstå varandra.

Aktion förändrar

Anna Viola Hallberg gör entré på 81 kvm på Dunkers. Med videoutställningen Rekursivt avstånd sätter hon en händelse för 37 år sedan i perspektiv till vad samhället är idag.

Året var 1979. Ett år då Pol Pot störtas i Kambodja, Idi Amin avsätts i Uganda och shahen flyr revolutionen i Iran innan en islamisk stat utropas. Ett diktaturernas år, sammanfattar Anna Viola Hallberg. Hon sätter oroligheterna i världen i förhållande till Sverige där homosexualitet fortfarande ansågs vara en psykisk sjukdom 1979. Att skapa förändring är jobbigt men med likgiltighet händer inget.

RFSU kämpade i motvind. Rädsla för att förlora jobbet och sitt anseende gjorde det svårt för homosexuella att organisera sig och kämpa för sina rättigheter. Och hur kan man påverka världen som homosexuell när man anses vara psykiskt sjuk?

Koden som väckte ilska

Försäkringskassan hade sifferkoder för förkylning, depression, magsjuka… En dag ringde ett flertal samtidigt in till Försäkringskassan enligt kod 302, homosexualitet.

– Fast det var bara en kvinna i Jönköping som någonsin fick ut ekonomisk ersättning för homosexualitet, berättar Anna Viola Hallberg.

Revolutionen med löfte om att avskrivning av kod 302 lät vänta på sig. Men förändringen var satt i rullning:

– Det är själva hotet som är det subversiva och som jag tycker är så intressant att utforska i den här utställningen. Försäkringskassan hade ju bara telefonsvarare som man pratade in på på den tiden. Hela systemet kunde kollapsa om alla homosexuella ringde in samtidigt. Och det är kraftfullt nog för att sätta igång en förändring, säger Anna Viola Hallberg.  

Användbara verktyg

Den verkliga förändringen i lagen kom när homosexuella kollektivt sökte upp den nyligen tillträdda chefen Barbro Westerberg på Socialstyrelsen. Polisen kom men vände då demonstrationen var fredlig. Barbro Westerberg kom till slut ut från sitt kontor och lyssnade på vad de homosexuella hade att säga, såg det absurda i sjukdomsstämpeln och fick till slut till en förändring. I oktober 1979 avskrev Sverige homosexualitet som sjukdom.

Utställningen Rekursivt avstånd kartlägger vilka redskap vi har och hur vi använder dem för att åstadkomma förändring.

Vem hoppas du ska komma på utställningen?

– 12-åringar. De börjar bli medvetna om världen och jag vill visa dem att den går att påverka och förändra. Jag var själv 12 år när kuppen mot Försäkringskassan gjordes. Jag vill att de ska fundera vilken värld de vill ha. Det är 37 år sedan homosexualitet avskrevs som sjukdom. Hur tror en 12-åring att världen ser ut om 37 år?

Vad vill du säga med utställningen?

– Att alla borde bli bättre på att ställa frågor för att förstå varandra bättre, säger Anna Viola Hallberg.  

Rekursivt avstånd öppnar 15 september i 81 kvm, Dunkers kulturhus.

Fri entré.