Intervju: Kodjo Akolor

Den 28 mars kommer Kodjo till Dunkers och river av sin föreställning I-landsproblem. Vi tog ett snack med radioprataren och standuparen för att höra hur han lyckas med sitt goda morgonhumör och vad hans eget största I-landsproblem är. 

Hur är det att vara the Kodjo Akolor?

– Woow, jag har aldrig fått den frågan förut, önskar att jag kan hitta ett ord som beskriver hur det är att vara mig. Det är nog precis som att vara vem som helst i grund och botten. Det är inte så märkvärdigt.  My shit stinks too. Jag är jättebesviken men så är det.  Väldigt svår fråga. Men hur det är att vara Kodjo: tråkigt, frustrerande, lättsamt, slappt och minsta möjliga motstånd.

Vad rör sig i ditt huvud det första som händer på morgonen?

– I morse var det att jag behövde gå på toaletten. Men vanligtvis när klockan ringer tänker jag: ”Okej, jag snoozar i en kvart sen då jävlar ska jag iväg till jobbet”. Jag är snoozkung… eller kung vet jag inte. Kungen är ju kung…över allt.

Vad är ditt knep för att ha ett så sprudlande morgonhumör?

– Det är inte så mycket ett knep som det är viktigt för mig att folk mår bra.  Det är det mitt jobb går ut på. Humor i all ära och det är kul att skämta om det, men det är faktiskt en väldigt viktig sak vi gör på morgonen. Att kunna väcka folk och ge det där lilla matnyttiga och ibland det där meningslösa men framför allt att ge folk ett skratt. Att ge folk förutsättningarna för att ha en bra dag. Det är det som gör att jag snoozar en, kanske två, gånger men sen är det dags.

Men om man tänker sig att du har en dålig morgon och spiller gröten i knät både en och till och med två eller tre gånger? Vad gör du när du har en dålig morgon?

– Ja fast då pratar man om det. Då säger jag: ”Hej! Jag har en värdelös dag – skicka in sms och berätta om era värdelösa dagar”. Då märker att jag inte är den som har dåliga dagar. Det är inte bara jag som finns här på jorden. Då blir det lite lättare.  Allt som kan vara till någon nytta.

Mycket positivt tänkande!

– Obehagligt och irriterande eller hur!?

Om vi går över till din föreställning, vad kan besökaren förvänta sig av ”I-landsproblem?”

– Asså…högst upp på listan så får man räkna med att det kommer förändra ens liv. Det är där jag sätter ribban.  Lägsta nivån är att man ska få en paus från sitt liv, det kan man räkna med. En paus från vardagsstress och vardagsmisär, i-landsproblem handlar inte bara om de stora frågorna utan de handlar om de små. Det jag märkt, och mycket som jag pratar om i min komik, är inte egentliga problem men det är ändå sådant som folk kan relatera till och förstå. Som när jag står och pratar om när jag och min fru reste till Hawaii och flyget var 18 timmar långt, och jag kan inte bajsa på allmän plats, då sitter folk och tänker ”shit vad jobbigt”, men det är egentligen ett lyxproblem. Att det första man gör när man kommer till Hawaii är att attackbajsa på hotelltoaletten. Det är få förunnat men ändå något som man kan ringa och klaga om.

Vilket är ditt största i-landsproblem?

– Dålig mottagning. Det är något som alla har känt av någon gång.  Man vandrar runt i olika byggnader och bara ”Här!? Hör du mig…eh här då?! Här hör du mig? Nej jag får ringa upp dig det här börjar bli lite irriterande.” Du pratar på en mobiltelefon – det är skitfantastiskt att vi ens har de här grejerna.

Vilket är det vanligaste i-landsproblemet, generellt, tror du?

– Nu är vintern nästan slut men i Stockholm är det kollektivtrafik, eller överhuvudtaget är det kollektivtrafik. Eller när man är på resande fot så är det tågförseningar. Det finns inget större straff en människa kan utsättas för. ”Hej tyvärr har vi ett långsamtgående lok framför oss”…då uppstår den kollektiva känslan bland resenärer av öweeeee…Svensk som man är knyter man näven i fickan och är det någon som yttrar sig så nickar man lite försiktigt och håller med.

Du har ju suttit i Musikhjälpen-buren, vilket är det största i-landsproblemet där inne?

– Sömnbrist. Det är det absolut största. Och så hörde jag i efterhand att det tydligen luktade konstigt. Jag kan inte säga matbrist för vi får ju mat. Men det är också ett i-landsproblem att börja tänka så här ”Fan vad skönt det hade varit att tugga på någonting”. Det är en konstig tanke som dyker upp. Man går i åtta timmar och tänker ”Åh, jag skulle bara vilja sätta tänderna i något”. När man kollar lite obehagligt på folk märker man att det håller på att gå för långt. Då måste man äta någonting.

Vi hörde att DJ Taro ska vara med på turnén i Helsingborg, hur kommer det sig?

– För mig har det första intrycket av stand-up alltid varit precis som när jag var liten. När jag kollade på Eddie Murphys stand-upshower körde han alltid musik före han gick på och efter han gått av. Jag gillar den känslan av att man kan sy ihop ett helhetspaket.

Har du någon förebild bland svenska eller internationella komiker?

– Eddie Murphy! Det är ju inte värt någonting nu men jag står på mig dock, jag tänker inte släppa honom. Han har alltid mitt stöd.

I din komik driver du med stereotyper. Vad får du för reaktioner?

– Jamen alltså det är väl skratt, haha!

Du har ju ganska olika stil när du kör stand up, där du driver mer med stereotyper jämfört med när du är radioprataren. Hur skiljer sig det?

– Den stora skillnaden är väl att mitt radiopratande är mer förlåtande, jag gör ju det i stort sett varje dag och jag förväntar mig inte att jag ska vara rolig precis hela tiden när jag sitter och sänder. Och sen, mitt mål och syfte med den här showen är att kunna ge folk en glimt i ögat över sin vardag. Har man haft en dålig start på dan så kan man fortsätta ha en dålig dag, beroende på vad man gör med den, man kan vända det negativa till något positivt också. Säger jag som obotligt provocerande optimist! 

Vad är din dröm eller det bästa du kan tänka dig att få göra någonsin i karriären?

– Världsfred, nummer ett på listan! Nä vänta, det här är ju inte Miss World-tävlingen haha.. nä men mitt högsta mål skulle va att vinna tre Oscar på en och samma kväll. Det är mitt högsta, eller näst högsta. Högst upp är ju världsfred men sen efter det, är det tre Oscars på en och samma kväll. Mest för att visa att man kan. Jag tror väldigt mycket på det här med att våga göra. Alltså jag gillar inte det här med att något är omöjligt, det är ett av de mest provocerande orden jag känner till.

Du framstår som väldigt positiv och nöjd, vad är du mest nöjd med i livet rent generellt?

– Just nu..? Att jag ska få åka ut på turné haha! Nä men jag skulle säga att det jag är mest nöjd med nu är mitt liv. Trist svar men, just för mig så känns det som att man hamnar i sin vardagslunk och gör sin grej och så reflekterar man inte över det men just nu så har jag kommit till en sån här insiktsgrej.. . Jag var och uppträdde på en gratisklubb och såg på nya unga komiker som stod och harva för att försöka ta sig fram i livet. Och då blev jag påmind om att jag själv stod där en gång, för typ nio år sen snart, och tänkte att kan jag bara leva på det, så är jag nöjd, då behöver jag inget mer. Och då insåg jag att det är precis det jag gör och det är få förunnat. Jag har få saker att klaga över. Ibland är det bra att bara stanna upp och påminna sig om det. 

Vi tänkte köra fem snabba avslutande frågor.

Shoot!

Jordgubbs- eller chokladmilkshake?

– Vaa? Jaha, jag trodde du sa jordgubbsprogrammilkshake och jag bara, ja! Hm..choklad.

Giraff eller Flodhäst?

– Alltså flodhäst, för dom är fan dödliga. Man vet inte om det men de dödar flest människor i Afrika. Då skulle man ha en sån kopplad på stan. 

Dave Chapelle eller Anders Jansson?

– Näää va taskigt!! Eh.. aah.. eh.. fan, jo men Anders. Jag känner ändå inte Dave Chapell och han kommer inte läsa det här så fuck Dave!

Star Wars eller Star Trek?

– Star Wars alla gånger i veckan.

Gin och Tonic eller Strawberry Daiquiri?

– GT! Jag tycker det är så vuxet på något sätt. Och här har ni lite kuriosa, det ska tydligen vara gurka i Gin och Tonic, who knew!

(Max) Jo jag visste faktiskt det, det ska vara den speciella gurk-smaksatta ginen till det.

– Aha så du har koll på det här. Shit, I’m impressed!

Det var alla frågorna, tack för att du ville vara med!

– Ja, tack själv, kommer ni och kollar?

Absolut det gör vi!

– Sweet, då ses vi efteråt så får Max bjuda på en GT. Ha det bra!