Intervju med Emma Karinsdotter

Vem är du Emma och varför kommer du till Hur ser det ut?

– Jag har ordnat konserter sedan jag var 14 år. Jag tyckte om att organisera saker och min hobby som konsertbokare blev sedan mitt jobb. Jag jobbade som turnéledare i tre år innan jag blev projektledare på Blixten & Co 2008. På samtalet Vägen till scenen kommer jag att prata om mina dubbla erfarenheter av att vara både kvinna och en del av musikbranschen.

Det är mest män och manliga band som bokas till festivaler och musikscener. Vad har format dina åsikter om att scenen måste bli mer jämställd?

– Till exempel när jag var ansvarig för en scen på Arvikafestivalen. Jag blev sur för att de flesta artister som bokades var män. Så för varje manlig musiker som kom skrev jag upp en kvinnlig artist istället och skickade listan till de ansvariga. Till slut blev jag anställd och fick sitta med i bokningsgruppen och tycka till. Det var en välmenande grupp män som satt där – men jag var den enda som var av en annan åsikt. När man är ensam och sticker och är skillnaden i en grupp av homogenitet, blir man lätt representant för sin avvikelse. I det här fallet för kön. Viljan att bjuda in fler kvinnliga artister finns, därför släpper de in jobbiga typer som jag. Men det gör inte att de lyssnar på det jag säger. Då tar de till ”Du har dålig smak” och raljerar över att jag är ung. Problem identifieras genom att ta in någon som bryter.

Det finns alltså ett grupptryck som du får stå emot.

– Ja, jag har inte riktigt tänkt på det så förut. Det finns många mekanismer och många variabler. Men ja, de behöver bekräfta varandra. Det är sjysta killar som vill väl men kanske saknar insikter – det handlar om att någon annan ska göra skillnad, inte en själv. Så är det alltid.

Det måste vara tufft att alltid vara stark. Var hämtar du kraft?

– Jag gjorde ett val för länge sedan. Men det är klart att jag är en tickande bomb ibland. Som när jag bara är inbjuden på efterfesten men inte på möten. Och det är klart att jag blir superless när en tredje snubbe knackar på dörren på natten, för att de tar sig friheter. Samtidigt känner jag en ”wind of change”. Förändringar är på väg. Det känns fint att jämställdhet är en angelägenhet för många och vi berörs av det här tillsammans.

Vad? Vägen till scenen, samtal på temat Hur ser det ut?

Var? Dunkers kulturhus 18 november kl. 19.

FRI ENTRÉ.

Läs mer på Dunkers hemsida.

Emma Karinsdotter är född i Ronneby 1985 och har jobbat som turnéledare för Blixten och Co sedan 2008. På onsdag 18 november diskuterar Karinsdotter med Tina Quartey i Dunkers panelsamtal för Hur ser det ut? Vägen till scenen. På temat Hur ser det ut? – ett skånskt samarbete om jämställd scen av Mix Musik (länk) kommer också banden Cure-a-Phobia och Duo Naranjo-Weurlander (13 november) och Hey Elbow och Sara och Samantha (27 november) och spelar på Dunkers. Biljetter till konserten den 27 november på Ticnet.

Artister och låtar som peppar Emma Karinsdotter:

”Stängningsdax”, Vasas Flora & Fauna ”Knäpper mina fingrar”, Linda Pira ”Feeling myself”, Nicki Minaj & Beyoncé ”King”, Petter & Lilla Namo ”Effortless”, Sabina Ddumba ”Perfume”, Ji Nilsson ”I was Jesus”, Hello Saferide ”A postcard to Nina”, Jens Lekman

Se hela vår pepplista på Spotify!

På bilderna ovan: 1. logotyp för Hur ser det ut? 2. Emma Karinsdotter 3. Sara & Samantha som uppträder 27 november.