Intervju med Josefin Johansson

Kulturkortet ringde upp Josefin Johansson som är aktuell med sin föreställning Tjejgrejer på Dunkers den 17 oktober. Vi snackade bland annat om humor – finns där skillnader mellan tjejer och killars humor, och varför just tjejgrejer? Och vilken humor är mest creddig?

Josefin, hur skulle du beskriva dig för de som inte känner dig?

Som en rolig, peppig och ibland lite snuskig tjej. Som är glad och gillar när andra är glada!

När man tittar runt på din repertoar och kollar på alla saker du gjort så är det så grymt mycket grejer, vad är det som driver dig?

Det är nog att jag hatar att ha tråkigt, så att jag stannar väldigt sällan på samma arbetsplats. När jag jobbade på radio, där hade jag ju mitt drömjobb, men efter 3 år så var jag såhär ”aah.. tråkigt”, bara för att jag hade suttit på samma kontor så länge. Att jag aldrig vill ha en tråkig minut driver mig framåt.

Om vi vrider lite på frågan, hur hinner du med att göra allt du gör?

Ja men det är väl det som är grejen, att det ser kanske mer ut när det är många olika saker. Vissa grejer tar kanske bara en dag men det ser stort ut på pappret. Jag tror faktiskt att jag jobbar mindre än den genomsnittliga människan, men på fler ställen, så därför ser det mer ut.

Vad skulle du säga skiljer den privata Josefin från den offentliga?

Den privata är mycket mer konflikträdd och ganska så rädd för att vara taskig mot folk, medan den offentliga kaxar sig mer, haha. Vilket den personliga Josefin får böta för…

Ja men det är väl skönt att kunna göra båda, även om det då spiller över lite på den andra…

När vi jobbade på radion och alla skulle ha sin radiopersonlighet och man stod där och gormade dagarna i ända så blev det ju lite att man blev sån sen också, så jag har nog ärvt ganska mycket från mediepersonen Josefin och tagit in det i vardagen.

Du kanske till och med känner en press från vänner som tycker att ”men du ska du inte säga något kul eller kaxigt nu”?

Jo men mer när jag umgås med komiker blir det lite av en ”vem är roligast-tävling”. Men vi har kul också för det innebär att man får en massa skämt när man vill imponera på varandra. Men det är klart att det kan vara lite utmattande, när alla andra är lediga, då jobbar jag ännu mer för att komma på skämt.

Vad är det absolut roligaste respektive sämsta du gjort, har du några exempel?

Jag har ju en evig kärlekshistoria med radio. En gång var jag P3:s enda utsända reporter till OS i Vancouver, Kanada. Jag fick åka med radiosporten och det var verkligen fantastiskt! En upplevelse och ett äventyr och jag fick lära känna mig själv och vem jag är.

Sämsta vet jag inte. Men det är väl när jag har gjort sådana gig när någon ringer och frågar ”kan du komma och vara kul hos oss i sex timmar under vår konferens/middag eller vad som helst”. Det är ju inget fel i det, men det kanske inte är mitt intresse och det är väldigt svårt att uppbringa energi men jag har ändå tackat ja. Så det är lite dumt när jag vet från början att, det här vill ju inte jag. Men äsch, jag gör det ändå!

Du nämnde att du var snuskig, du pratar ju gärna om saker som kan vara genant för vissa personer, får du någon reaktion förutom skratt på snuskigheter?

Folk älskar ju snusk, men de erkänner kanske inte det. De tror kanske att de vill ha intelligenta matematikskämt eller vad nu deras intresse är. Men det visar sig att det alltid är snusk som går hem. Därför är jag ganska sparsam med det, för jag vet att det är enkelt att gå till ett gig och bara dra fräckisar.

Du och Jesper Rönndahl har ju gjort mycket ihop, hur kommer det sig?

Vi lärde känna varandra när vi jobbade ihop på radion och då insåg vi att vi har samma uppfattning om vad vi tycker är roligt. De jag umgås med är ju Jesper, Kringlan och Emma Knyckare. Vi har alla tittat på Galenskaparna och haft samma komiska inslag under uppväxten. Men att det blivit mycket Jesper och jag, det går bara så lätt när vi jobbar tillsammans. Vi spelade exempelvis in en sak igår där vi bara läste genom manuset en gång innan inspelning, vi är trygga med varandra. Vi vet att vad som än händer så kommer den andre att antingen rädda, fånga eller smasha.

Hur kom du på tanken att göra något om just Tjejgrejer?

Jag gick förbi ett fönster vid en biljettbyrå där det satt affischer om kommande evenemang, komikershower och så, och det var bara killar allihop. Jag är ju tjej, okej tänkte jag, då får jag köra hela vägen på det och kalla det för Tjejgrejer. Men sen är det ju så att bara för att man är tjej är det inte så att alla tjejer gillar samma saker och det är det jag kommer ta upp. Och tvärtom är man kille så kan man uppskatta det som tas upp i Tjejgrejer.

Vad skulle du säga är skillnaden mellan tjejer och killars humor, om det finns någon?

Jag tror inte att det är skillnaden mellan tjejer och killars humor utan snarare exempelvis var man jobbar, om det är på lager eller som sjuksköterska. Jag har ju inte samma humor som Nour El Refai trots att vi är tjejer och vi är nästan lika gamla. Utan det handlar nog om vad man vuxit upp med. Mina föräldrar gillar ju Stefan och Christer, men det kan ju inte resoneras utifrån kön utan kanske mer för att de är från landet. Så det handlar nog mer om exempelvis subkulturhumor, klasshumor och så vidare, snarare än kill- och tjejhumor.

Hur skulle du ta dig an en föreställning som skulle handla om killgrejer, vilka saker skulle du trycka på då?

Oj vad kul! Då skulle jag verkligen gå på andra hållet. För det är ju inte heller roligt för killar att höra att de är likadana och gillar samma saker. Typ när man säger ”killar, ni gillar ju teknik typ” det är precis samma sak. Det hade jag gärna gjort. Vilken bra idé, det kanske jag ska göra nästa år.

Vilken humor skulle du säga är mest creddig?

Just nu så skulle jag säga att det är den som är mest politiskt korrekt, vilket jag tycker är lite tråkigt. För nu är det lite tävling överlag i samhället om vem som kan vara mest korrekt på alla håll. Vilket är bra men jag tror det behövs annat också. Det kommer ju alltid reaktioner på det som är så det kommer väl något tvärtemot det sen, och då är frågan om man inte skulle föredra det politiskt korrekta som är nu, haha.

Vilka komiker inspirerar dig?

Jag är ju mycket för den brittiska humorn. Genom åren har jag följt Russel Brand, Amy Poehler, Sarah Silverman och Tina Fay. De är människor som har en egen unik humor och de gör det bra och välarbetat.

Till sist avslutar vi med 5 snabba där du väljer det alternativ som stämmer in på dig:

Krokodil         eller              Grip

Jeltzin            eller              Explorer

Näsring         eller              Navelpiercing

P3                  eller              Ring så spelar vi

Marathon      eller              VM i schack  (Ingen)

—————————————————————————————————————————————

Tjejgrejer på Dunkers kulturhus 17 oktober 19:30

Plats: Teatersalen

Kulturkortspris: 150 kronor

Läs mer på dunkers.se.