Jag spionerar och tjuvlyssnar.

Den 12 och 13 maj besöker Unga Klara och Riksteatern Helsingborgs stadsteater med Flygräddare. En föreställning som handlar om barn som flänger mellan sina föräldrahem och får höra hisnande historier högt ovan molnen i ett flygplan. Läs intervjun med manusförfattaren bakom Flygräddare.

Varför skriver du så mycket för barn?

Jag skriver lika mycket för barn som för vuxna men väldigt gärna för alla åldrar tillsammans. Alla har sitt sätt att uppleva och ta emot en pjäs, en 3 -åring skrattar på ett ställe och en 46-åring på ett annat. Jag tycker om den stämningen i teaterrummet och gemenskapen över åldersgränser.

Återkommer centrala frågor i dina produktioner? I så fall, varför och varför är de viktiga att ta upp?

Alla pjäser har sitt tema men det som återkommer hos mig är meningen med att skriva teater, nämligen att samtidigt fördjupa, öppna och roa kring livsfrågor. Kan jag vara underhållande OCH berikande kring något som vi människor brottas med i våra liv, har jag gjort mitt jobb.

Har du erfarenhet av att flänga mellan föräldrar från din egen uppväxt?

Nej. Jag behöver inte själv ha erfarenhet från det jag skriver om men det måste beröra mig. Jag gör research det vill säga intervjuer, undersöker, läser, spionerar, tjuvlyssnar, etc. Då kan/ska det bli som om jag varit med om det själv.

Eftersom du har anknytning till Helsingborg, skulle du vilja göra en egen pjäs bara för Helsingborgs stadsteater?

Jag är inte från Helsingborg. Jag bodde där några år när jag var ung. Helsingborgs Stadsteater är teater som gör bra och varierade föreställningar. Och scenen och salongen är vacker! Vi får väl se om jag kan lägga krokben för er nya teaterchef och charma henne. 🙂

Vad har du och Suzanne Osten för speciell kemi eftersom ni valt att samarbeta för tredje gången?

Vi är båda två ganska kritiska och engagerade kvinnor, inte några loja äldre damer. Vår kemi är ett ständigt pågående konstnärligt samtal. De föreställningar vi gör har vi ofta talat om i åratal. Vi litar på varandra, respekterar varandras respektive områden och står ut med skilda åsikter. Ibland i alla fall.