Jan Lööf på Dunkers

HW
Henrik Wilhelmsson

Jan Lööf har en förmåga att kunna underhålla både barn och vuxna. Ta boken Ta fast fabian, som exempel, där berättelsen är för barn men teckningarna innehåller detaljer för underhålla den vuxna sagoläsaren. Som när Fabian gömmer sig inne på en jazzbar där publiken består av en massa kända historiska gubbar (där Hitler kanske är den som känns mest malplacerad på ett roligt sätt).

Och precis så är utställningen på Dunkers också. Det är fantastiskt underhållande att se miljöer och figurer från hans långa produktion. Originalskisser blandas med nyproducerade grejer och modeller från TV-versionen av Skrotnisse (!). Det går inte att förneka nostalgifaktorn här, och kanske är det den du går dit för, men med tanke på alla referenser till musik, historia och populärkultur så är det inte bara gamla barndomsminnen man tar med sig till efter-utställnings-fikan.

Jag har inte hunnit testa den på mina barn ännu, men är rätt säker på att de kommer att älska den. Särskilt med tanke på att det finns en Skrotnisseverkstad att pyssla i.

Om du vill ha lite extrainfo innan du tar dit barnen eller barnbarnen ska du inte missa lördagens specialvisning med Anna Hyltze, från Göteborgs konstmuseum och Charlotta Jönsson från Dunkers. De höll i personalvisningen (en nödvändig lyx för oss som jobbar med kulturen i hbg) och det var en hel del intressanta saker som de berättade då, så missa inte.

Utställningen öppnar ikväll (fredag 7/9) klockan 18:00.

Specialvisning lördag 8/9 klockan 14:00

Lyssna på Jan Lööfs Sommarprat från tidigare i år

Foto: Jeff Flindt