Julen bäst i trång lägenhet.

För ett år sedan stormade det och vågorna stod höga i småbåtshamnen utanför Dunkers. Det var också storm inne i huset. Publikstorm. Konsertsalen var full när West of Eden äntrade scenen och publiken sjöd under Celtic Christmas. Den 4 december kan du återigen hänge dig åt Celtic Christmas på Dunkers. Inför denna händelse har Kulturkortet pratat jul, vinter och keltisk musik med Jenny Schaub, sångerska i West of Eden. Vi har också fått en personlig lista med låtar som du kan förnya ljudkulissen med i jul. 

 

Hur skiljer sig julsånger på de brittiska öarna från de amerikanska?

– Jag skulle nog säga att de från de brittiska öarna har ett större vemod och ett klart folkmusikaliskt tonspråk. De amerikanska drar mer åt underhållningsmusik och jazz.

Hur väcktes ditt och din mans, Martin Schaub, intresse för keltisk musik?

– Det var under en resa till Dublin i samband med våra studier på Musikhögskolan i Göteborg. Vi gick på massor av konserter och deltog i workshops. När vi kom hem ringde vi några kompisar och startade West of Eden. Vi kände ganska snart att den irländska musiken passade oss väldigt bra. Vi hittade vårt eget sätt att skriva musik i den keltiska musiktraditionen och det har vi fortsatt med och renodlat i nästan tjugo års tid.

West of Eden har jobbat med musiker från The Chieftains, Riverdance, Alison Krauss band Union Station och från Mark Knopflers band. Hur var det att spela med sådana storheter?

– Det var självklart en ära att spela med så duktiga musiker. Och att ha flera av dem som gäster på vår senaste skiva Songs From Twisting River kändes stort.

Vad är det med keltisk musik som lockar oss svenskar?

– Svårt att svara på. Men det är ju inte så långt ifrån vår egen folkmusik så det är musik vi lätt kan ta till oss. Den låter lite annorlunda och spännande, men känns nog ändå ”hemma” för de flesta av oss. Sedan har du hela spektret från våldsamt sväng till stillsamt vemod, så den är väldigt varierad, vilket jag uppskattar.

Ni spelade för fullt hus på Dunkers för ett år sedan. Vad minns ni bäst från den spelningen?

– Vi minns den fina lokalen, den positiva överraskningen att det var smockfullt med folk. Och att det var våldsamt stormigt väder den dagen. Vågorna slog in över kajen.

Hur firar ni jul i år?

– Vi firar med släkten hemma hos oss. För att citera vår dotter: ”Det bästa med julen är när det blir trångt i vår lägenhet”.

Missa inte Celtic Christmas med West of Eden 4 december kl. 19. 

Köp biljett på Ticnet eller i Dunkers entré. Pris med kulturkort: 180 kr. Ord. pris: 200 kr. 

Läs mer om Celtic Christmas på Dunkers hemsida.

Följer du Dunkerskulturhus på Spotify? Kom i julform med både en Celtic Christmas-inspirerad lista samt West of Edens egenkomponerade julspellista.