Kalvnos och åkermadd – nu på Fredriksdal

HW
Henrik Wilhelmsson

Tistlar, kirskål och åkerfräken. Ett gissel för många. Men det finns också ogräs där odlares nit och bekämpning har lyckats bättre. Faktiskt alldeles för bra.

Kalvnos, åkermadd, spjutsporre och sommarklynne klingar kanske lite vackrare och fantasifullare. Kanske för att de är små och söta växter och inte längre ställer till oreda i trädgård eller åker. Eller kanske för att väldigt få av oss faktiskt har sett till dem. Hur kom det sig då att de var människans ovälkomna följeslagare i svunnen tid?

Strategi för åkerogräs

Jo, följande tips riktade till ogräs brukade ge garanterad framgång i åker och trädgårdsland – så länge ingen tog till kemiska bekämpningsmedel.

Var ettårig! På så vis har du fullgjort ditt uppdrag när säden skördas (alltså har lämnat frön efter dig för kommande vår). Se till att dina frön gror vid en lägre temperatur än bondens grödor. På så vis får du ett välbehövligt försprång.Se till att dina frön gror över lång tid! Ifall bonden får för sig att harva, så är det alltid något frö som finns kvar att gro efter harvningen.Gör frön som liknar sädeskornen till form och vikt! Så missar bonden alltid några när utsädet rensas. Men med hjälp av effektivare frörensning och kemiska bekämpningsmedel har många av åkerogräsen gått från att vara ett slit för 1800-talets bönder till att vara nära att utrotas. Bara de ”räligaste” ogräsen klarar sig numera i åkrarna.

Bevarandearbete tillsammans med Länsstyrelsen

Nytt för i år är att Fredriksdal samarbetar med Länsstyrelsen kring hotade växtarter. De växter och djur som kommer att försvinna om man inte gör något, hamnar på rödlistan som visar hur allvarligt hotade de är och varför. Men det går som tur är att göra något. Naturvårdsverket ger länsstyrelserna i uppdrag att ta fram speciella program med konkreta åtgärder för att de här arternas fortlevnad ska tryggas i Sverige. Typiska sådana åtgärder är att höja kvalitén på artens naturliga livsmiljöer. Man kan också samla in frön av hotade växter och odla upp ett större antal nya plantor för att flytta ut i miljöer där arten tidigare funnits. I åtgärdsprogrammen ingår även att berätta om växterna, deras livsmiljöer och vad vi kan göra för att inte ta knäcken på dem.

Genbank under uppbyggande

Där kommer Fredriksdal in i bilden. Tanken med Botaniska trädgårdens systematiska del är dels att vara en visningsträdgård där man upplever den mångfald av växter som finns i Skåne. Nu arbetar vi även för att de vilda växter som odlas ska kunna fungera som en genbank för Skånes vilda flora. Därför samlas vilda växter in som är lokalt anpassade till den skånska naturen och som i framtiden även blir en resurs för naturvårdsprojekt utanför museet. Ett välkommet steg framåt i projektet var att Fredriksdal i våras fick frön från Länsstyrelsen av två mycket sällsynta åkerogräs som var insamlade lokalt. Utan att vara en del av åtgärdsprogrammet hade det varit svårt att få tag på de växterna.

Sällsynta ogräs från Lerhamn och Dalby

Nu blommar både kalvnos och åkermadd i Botaniska trädgårdens systematiska del. Den vackra rosablommande kalvnosen växer bara på ett fåtal platser i södra Sverige. I Skåne finns den på nio platser. Som tur är håller sig kalvnosens frön livsdugliga under många år. Därför kan det hända att den plötsligt dyker upp på något ställe där den tidigare funnits. Det var just vad som hände 1995 i ett potatisland i Lerhamn på Kullahalvön. Länsstyrelsen såg då till att genom åtgärdsprogrammet samla in frön från den nyupptäckta växtplatsen. Kalvnosfröna har mellanlandat på Biologiska institutionen på Lunds universitet där Professor Stefan Andersson har odlat fram större mängder frön. Det är några av dem som har fått sin nya hemvist på Fredriksdal.

Åkermadden är en krypande växt med ljuslila små blommor och som är släkt med mårorna. Plantorna som växer på Fredriksdal är sådda med frön från Dalby Västermark strax öster om Lund. De som brukat marken där hade inte använt växtgifter i sin odling och när det upptäcktes att åkrarna hyste ogräs som på de flesta andra håll utrotats, blev åkrarna 2003 något så ovanligt som ett ogräsreservat.

På Fredriksdal är vi stolta över att kunna visa det biologiska kulturarvet som bl.a. är vilda växter som blomstrat tack vare hur vi människor och våra husdjur genom århundraden skött åkrar, ängar och betesmarker. Välkomna till Fredriksdal och njut, lukta, lyssna och känn! 

Text och bild Jakob Sandberg, Botanist/landskapsvårdare på Fredriksdal museer och trädgårdar

Läs mer:

om kalvnos      http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/misop/misooro.html

om åkermadd http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rubia/shera/sherarv.html

om arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter                http://www.lansstyrelsen.se/skane/sv/djur-och-natur/hotade-vaxter-och-djur/atgardsarbeten/atgardsprogram-for-hotade-arter/Pages/index.aspx