Kärnan har blivit webbifierad

Jag är en kulturtant, deluxe. Jag älskar den utveckling som Kärnan haft de senaste åren där arbetet rört sig åt det betydligt mer publika hållet. Kärnan med Kulturmagasinet som lekledare har ordnat tornerspel under Hx, öppnat utställningen En levande historia, blivit berochdalbana i Tyskland och har nu blivit till digital upplevelse på helsingborg.se Ett nytt grepp på historia och jag är speciellt stolt över den sistnämnda utveckling med virtuella Kärnan. Jag har två nära vänner som är permobilbundna och inte kan ta del av varken utsökt utsikt eller utställningen på vägen upp. Det finns många som delar deras situation och tillgänglighetsfrågan är av största vikt för allas lika värde i samhället. Men då och då stöter man ju på en sådan här koloss, en kulturskatt som inte får eller kan modifieras. Då är det bra att det finns människor som tänker till (Pelle på Kulturmagasinet och Max på Kulturförvaltningen) och teknik som öppnar även gamla medeltida dörrar.

Det är vad jag tycker men vad innebär det? Jo det innebär att det skapats en virtuell guide som man tar del av via Kärnans hemsida. Där kan man läsa sig till information, man kan kolla på bildspel i 360grader från varje våning samtidigt som man lyssnar på Kärnans egna audioguide. Och självklart kan man ta del av den mastiga utsikten. Hur bra är inte det? Kredd till dessa innovatörer!!  

Målsättningen är dessutom att utveckla tillgängligheten ytterligare genom fler språkversioner, kortfilmer, lästips och lärarhandledningar. 

Mer tillgänglig kultur till folket. 

/Kulturtant Dennis 

Foto: Markus Nilsson