Kommunala rockband?

HW
Henrik Wilhelmsson

Jo det är sant, dom finns, och på lördag på en plats nära dig. På årets Helsingborgsfestival (lördag 28 juli) uppträder de två kommunala rockbanden 1991:900 (kl 16:00) och Vårdrockarna (ca 17:30) på Partyscenen på Mäster Palms plats.

Vårdrockarna, med medlemmar från vårdboendet Fregatten, bildades inför årets upplaga av Företagsrocken på rockklubben The Tivoli.  Det gick så bra att bandet var med och slogs i finalen tillsammans med bland andra Helsingborg s Dagblads rockband. Och när publikens röster räknats stod Vårdrockarna som segrare för publikens röst.

En sportfråga, Linda Eriksson, sångerska i Vårdrockarna: Hur känns det?

–         Coolt! Det känns jättebra och kommer att bli så roligt. Men det är samtidigt lite smånervöst att spela inför en massa folk som man känner.

Vad kan publiken förvänta sig?

–         Vi har hållit fast vid repertoaren från Företagsrocken men lagt in lite nytt i showen. Exakt vad blir en hemlighet men det kommer att bli lite The Sounds, Bon Jovi och så kör vi Gyllene Tider-medleyt, säger Linda Eriksson.

Vårdrockarna kommer faktiskt att spela två gig, ett på Partyscenen på lördag kl.17.30, därefter blir det till att rusa iväg och köra ett gig i Vård- och omsorgstältet kl.18.30.

Punkrock med 1991:900

Ett annat kommunalt band, som också bildades inför Företagsrocken – men som från början har sin bas inom Stadsledningsförvaltningen – är 1991:900. Bandet lades ner efter Företagsrocken men sedan festivalen hörde av sig och undrade om bandet ville spela på Partyscenenen blev det till att raskt dra ihop ett band igen, lite likt Blues Brothers.

–         Vi har tvingats stuva om ganska så rejält eftersom grundaren, Bonita Nordahl, inte riktigt hade tid att dubblera (hennes band The Neats spelar också på festivalen) och den egentliga sångerskan fått problem med ett öra i samband med rep på ljudnivå elva, så det blev till att jaga nytt folk. Men sedan en tid tillbaka har jag och Calle (från Vård- och omsorgsförvaltningen, som är kvar i originalsättningen) lyckats jaga ifatt i en trummis från Viken-trakterna, en gitarrist från Sofieberg och nu senast en extra sångare från Kulturförvaltningen. Så nu är vi verkligen ett hårt rockande och högst samverkande band, skrattar Göran Svensson, gitarrist och sångare i 1991:900.

Och ni lirar punkrock, ryktas det?

–         Jajamensan! Även om det är i stort sett samma koncept som från Företagsrocken med en blandning av progg, punk och rock så är vi aningen hårdare nu. Mycket tack vare vår nya trummis som till vardags lirar hårdrock i ett annat band, han har liksom färgat av sig en aning på oss andra.

1991:900 drar igång på Partyscenen klockan 16 och kör i drygt en timme. Direkt därefter uppträder alltså Vårdrockarna på samma scen.

Fotnot. 1991:900 kommer att sända spelningen live via stream på Bambuser, vill man se giget är adressen: bambuser.com/channel/DoctorRaoulDuke