Krig på Fredriksdal

Mellan Trollskogen, hagarna och kaféet på Fredriksdal ligger röda baracker. De är en rest från Andra världskriget. Här låg ett luftvärnsbatteri posterad för att försvara luftrummet i norra Skåne. 1939 flyttade soldater inledningsvis in logerna på Fredriksdalsteatern tills barackerna stod klara. På Lillaryd stod luftvärnskanoner riktade mot himlen.

På herrgårdens nedre våning bodde chefen för luftvärnsbatteriet. I en av herrgårdens flyglar lagade en kokerska mat åt soldaterna. Barbro Björklund föddes på Fredriksdal 1942 och bodde i norra flygeln tills hon var 15. Hon visar en svartvit bild där kokerskan håller Barbro i famnen. Barbro var tre år när kriget tog slut och kan så klart inte komma ihåg beredskapstiden själv.

Det är inte många som känner till att militära posteringar fanns på Fredriksdal. Det finns inte heller mycket information att hitta. Ricky Wrentner, initiativtagare till helgens evenemang Big Red One och pedagog på Fredriksdal, kan dock berätta att avenbokarna fick sig en duvning.

– Under kalla vintrar fick soldaterna hugga ner delar av avenbokshäckarna för att hålla värmen.

Du kanske inte heller visste att Helsingborg blev bombat norr om staden av tyskarna. Eller att en teater strök med när ryssarna bombade Stockholm och Strängnäs istället för Åbo i Finland. Läs mer

I år har det gått 70 år sedan Andra världskriget tog slut. De röda barackerna som byggdes åt de svenska soldaterna finns kvar. Numera är de förråd, duschrum och omklädningsrum. Vad soldater och de boende på Fredriksdal fick se och läsa om i tidningar under Beredskapstiden kan du få en glimt av i helgen. Du kan uppleva ett stycke historia som inte brukar synas på Fredriksdal. Förberedelserna inför Dagen D kommer att ta plats på stora gräsmattan. En reenactmentgrupp skildrar vardagen för amerikanska soldater i Frankrike. I stadskvarteren hänger löpsedlar med info om krigets framfart och bomber som skakade Sverige. Läs ett kärleksbrev till en saknad make vid fronten och våndan att skicka iväg sina barn från Finland till Sverige och se bildspel från livet på Fredriksdal på Kulturmagasinet.

Big Red One 22-23 augusti klockan 10-18. Se hela programmet. 

Fritt inträde med kulturkortet. Annars 70 kronor.

Foto: 1. Kokerska med barn, privat. 2. Soldater i matkö ur Björn Engdahls samling. 3. Ricky Wrentner av Katarina Fagerström.