Kristus kommer på bokklubb.

HW
Henrik Wilhelmsson

”Han kände sig lite uppiggad av den skämtsamme servitören, som blandade in de dagliga dödsredskapen i namnen på husets maträtter. Kunderna skrattade och älskade honom. Han ropade ut beställningarna: ”En portion explosiv hjärnkrossade och magsprängande kebab! En sönderfallsgryta! Ris med missilbönor!” (Ur Irakisk Kristus.)

Arabiskt stjärnskott

Författaren Hassan Blasim är irakier bosatt i Finland. Han har jämförts med Kafka och har enligt kännare revolutionerat den arabiska litteraturen. På torsdag 21 april är Bushwick Bookclub tillbaka i Dunkers teatersal. I strålkastarljuset står Blasims Irakisk Kristus, en samling noveller som på ett surrealistiskt sätt skildrar dagens vardag i ett Irak plågat av krig. Hade det inte varit för humorn och surrealismen i boken, hade kanske valet av Irakisk Kristus varit lite väl makaber för duon Kristian Carlsson och Thomas Teller att spinna på tills det förvandlas till dråpligheter. För Bushwick handlar ju inte så mycket om boken utan mer som ett tema för var associationerna, kreativiteten, poesin och musikernas nyskrivna sånger hamnar någonstans.

Om boken

Därmed inte sagt att boken inte är något att ha. Tvärtom. Läs den, om inte för att vara superinsatt på Bushwick, så för att du är en modern person som hänger med i tiden. Är tiden svår att få ihop är det enkelt att hinna med åtminstone några sidors novell i taget. Novellerna tar sats i traditionell arabisk berättartradition. Hassan Blasim berättar med ett lugnt språk som kontrasterar mot våldet, absurditeten och skämten som attackerar som om det vore ett duggregn av småspik som hamrar handlingen framåt. Ena stunden lever en karaktär, i nästa berättar han om hur han dog. Kanske för att han blev galen av att äta av en död rysk soldat i ett hål långt under marken. Eller efter att, utsatt för utpressning av en terrorist som kommit på att han hellre vill leva, ha sprängt sig och alla gäster på ett populärt kafé i ett påtvingat självmordsdåd.

Det låter hemskt – och det är det ju också. Men tack vare en portion ambulanshumor* går det ändå att läsa Irakisk Kristus utan att deppa ihop (men du vill kanske inte ut och festa precis efteråt heller). Krigets laglöshet skildras på ett subtilt, surrealistiskt, och på sätt och vis, ett sakligt sätt som bäst upplevs genom att läsa boken själv.

Eller få en smak av på Bushwick på torsdag.

Entré: 80 kronor med Kulturkortet, 90 utan.

Cecilia Nordlund (känd från Souls, Monkeystrikes, Popkollo, samarbete med Marit Bergman, dokumentären Jag är min egen Dolly Parton, you name it…) och Skånebandet Handshake har skrivit splitternya låtar på temat Irakisk Kristus och som framförs under kvällen.

*Ambulanshumor: Att hitta det roliga i brutna ben, blod, ondska och jävligheter utan att själv bli knäpp. Tydligen vanligt bland ambulanspersonal, har jag hört.