Kullerstenskultur tar fram tanten i dig

Institutionskonst med röda trådar och allmänbildade kulturmåsten i all ära men jäklar va göttigt när det transformeras och kastas ut på gator och torg. För det är samma skit, samma skitbra grejor som är viktiga för vårt lärande, vår förståelse av samtid och värderande av historia. Nu är det säkert många som tänker "va fan säger han?" Du bör lyssna lite extra nu. Carl Johan De Geers konst och Bea Szenfelds design är inte ett dugg bättre eller viktigare än franska streetartutövare som är bagare till vardags eller en BMX-åkare som skapar tavlor formade av svett där penseln är cyklen han aggresivt dansar med. Det är det som är det fina med kultur. Kultur tar olika uttryck och det är bara du som kan värdera den utifrån dina egna preferenser. Och med det sagt blir jag så barnsligt glad när våra fina kulturinstitutioner tar tillfället att flytta ut kulturakterna till gatan, till dom som är där, dom som inte vet att deras tolkningar värderas även inne på kulturplatserna. För det är verkligen så.

Men det är lätt att glömma. Vi lever i ett samhälle med sjukt mycket fördommar och kultursvären har sina egna bekymmer med det. Att jobba med det är idag en av kulturinstitutionernas viktigaste uppgifter. I detta arbete vill jag lyfta ett av mina favoritarrangemang i Helsingborg. Den internationella gatuteaterfestivalen Passage som arrangeras av Dunkers kulturhus och Helsingör teater.

En festival som lyfter ut upplevelserna till gator och torg. Dunkers som innehåller så många olika former av kulturuttryck (foto, konst, musik, teater, ungdomar, skola, utbildning, design, dans) kramar ihop allt till en enda stor kulturboll som kastats över till Helsingör där det tillsätts en stor portion av deras fantastiska teaterutbud. Men det är inte slut där. Nej. Först låter man denna boll cirkulera runt om i europa, hela vägen till våra danska och svenska bostadsområden. Allt för att få fatt i en härlig mix av proffs, amatörer och totalt okända talanger som tolkar kultur på sitt allra mest säregna sätt. Sen är det dags. Man gör våra gator och torg till scenen där de presenterar sin tolkning i ditt medvetenade och vips står du där med en kulturupplevelse som du så länge ignorerat på grund av att någon någon gång konstaterat för dig att abstrakt konst och klassisk musik är kultur och den som kan kultur har page och röda glasögon. Tänk va fel dom hade. Här nedan är 4 arrangemang som kan ge dig, du intet anande kulturkonsument, den känslan. Känslan att vara en kulturtant, precis som jag. – Cie Yann Lhereux. 31/7 kl 13 och 16.15 på Sundstorget. En fransk grupp som gör BMX-åkning, Parkour och hiphop till halsbrytande konst. –  Street Art Cevenol Collective 31/7 12:45 och 16 på Sundstorget. Ytterligare en fransk grupp men utrustade med sprayfärg, ansiktsmasker och sneakers. Det blir hiphop, grafitti i takt till tunggung. – Big Wind med Blommornas vals. 31/7 kl 11 på Raus plantering-lekplatsen vid Wienergatan, 31/7 kl 15 Drottninghögs odlingslådor, 1/8 kl 13 och 14 på Sundstorget. Blommornas dans är en kombinerad dans- och musikhappening. Ett gäng vackra men något anarkistiska plantor sätter fart på parker och scener i takt till DJ klorofylls beats. – Festivalens invigning med Memory Wax och Danza Teatro retazos från kuba. 29/7 19.30 och 30/7 kl 15 på Dunkers trappor mot sundet. Explosiv dansföreställning som kombinerar samtida dans med akrobatik, hiphop och folklore.  Läs om Passage15 och alla 100 föreställningar som finns på schemat. www.passagefestival.nu 

Fridens, tant