Kultur som ger mersmak

HW
Henrik Wilhelmsson

Jag sorterar in människor efter deras relation till bröd. Det är ofrånkomligt eftersom jag själv är passionerat förtjust i bröd. Bakar och bjuder ofta på bröd. Och därför handlar samtalen ofta om hur jag och mina vänner äter bröd. I min värld finns det två kategorier – brödälskare och sådana som bara konsumerar bröd.

 För snart sex år sedan satte jag min första surdeg. Den första gick åt skogen, den andra också men den tredje är igång än. Tillsammans har surdegen och jag byggt en pigg och kraftfull kultur som vi bygger vidare på varje vecka. Att baka surdegsbröd har skapat en ny kultur långt utanför glasburken. Att baka goda och nyttiga bröd kräver planering, tålamod och tid. Särskilt tid. Och ju mer tid du ger brödbaket, desto bättre resultat. Det innebär inte att din insats behöver vara stor, tvärtom. Det handlar om att ge kulturen tid att värka fram något bra, låta den sjunka in för att den ska kunna hämta kraft och växa. Som bröd.

Surdegen är en kultur som behöver både mat och vila. När den får mat väcks den till liv. Efter en halvdag är den klarvaken och bubblar för fullt i sin glasburk. En bubblande surdeg är riktigt vacker, dessutom luktar den gott. När skummet sjunkit ihop, då är kulturen som bäst och då är det dags att börja baka. Och med mjöl, vatten och salt skapar du smakfulla konstverk. Paletten av mjöl är stor och att byta ut ett mjöl mot ett annat ändrar både smak, doft och konsistens. Precis som med all annan konst, ändrar du något förändras också helheten.

Mata, vila, blanda, knåda, vika, vila, forma… Är du sugen på hembakat bröd till frukost idag behöver du börja igår. Och det är inga problem om du är en brödälskare. Då har du förmodligen en surdeg eller så kanske du bestämmer dig för att utöka ditt kulturutbud med att sätta din första surdeg. Och som du tar ut och matar i tid och otid. Tro mig det kommer att bli hur naturligt som helst efter några gånger och du får smak på brödet. Sedan bakar du ett eller tre bröd som blir färdiga på några timmar eller efter ett dygn beroende på hur tålmodig du är. Väljästa och spända signerar du bröden innan det är dags för sista momentet mot färdigt konstverk. När bröden väl hamnat i ugnen börjar det verkliga skådespelet med förvandlingen från degklump till bröd som spricker och färgas med gyllenbruna färger. Det är så vackert att betrakta. Det är magi tonsatt med dofter…