Kulturen i bilen med Bea

”När mamma var liten fanns varken iphone eller ipad”.

Fan också att du skulle börja låta så där. Det enda och  dessutom urtöntiga du kan komma på när de smarta deviserna svartnar av strömbrist och stämningen snabbt sjunker.

Ni sitter i en svettig bil på väg till farmor och farfar som bor i, säg, Färjestaden. Och nej, ni hinner inte stanna för att äta glass eller ladda underhållningen i baksätet. Kortisolet flödar.

Men. Då överraskar du kidsen med en goding från din barndoms glada analoga tid:

Papper.

Fast med en twist.

Designern Bea Szenfeld har gjort kläder av det. Och stjärnor som Lady Gaga och Björk satte på sig dem. Pärlor, diamanter i form av jackor och dräkter av inget annat än vitt papper.

Nå, nu byggdes inte Rom över en dag. Håll handen på ratten och rota fram ett gammalt kvitto med den andra. Eller ta folien till ett Juicy Fruit-tuggummi (finns de än?) eller riv ut en sida ur en tidning. Det är allt som behövs för en koncentrerad stund då barnen lär sig att förvandla papper till små magiska under. Skriv ut nedan instruktioner och spara bland bilförsäkringarna i handskfacket.

Med inspiration från Bea Szenfelds papperskläder (se dem med egna ögon på Dunkers Art Couture – i huvudet på Bea Szenfeld till och med 30 augusti) kan barnen vika en nickande hund, en loppa, groda och hackspett. Innan de går loss på att vika hela pappersplagg alltså.

För optimal stämning kan du riva av några sköna Lady Gaga-bitar på hög volym. Eller så sätter du på en podcast och försjunker i en intervju med Bea Szenfeld (20 min) för lite egentid på vägen.

The road is yours.

Vik i utställningen och Familjelördagar

I utställningen Art Couture finns ett rum där barn kan vika och skapa hur mycket som helst. Du kan lära dig att vika

en kjol eller en topp av papper

snygga former att sätta på t.ex. resårband som snodd till håret eller armband

djur

kragar av papper i olika former

pärlor och smycken

Barnverkstaden följer utställningens öppettider. Vill du ha hjälp och handledning av en av utställningspedagog? Kom på Familjelördagar i Art Couture 13 juni, 18 juli och 8 augusti klockan 12-16.

Tävling: Vad kan du göra av ett vitt A4-papper?

Pepp på mer? Delta i Dunkers designtävling! Från 10 juni till 11 augusti kan du inspirera dig av Art Couture och lämna ett eget bidrag till tävlingen Vad kan du göra av ett vitt A4-papper? Öppen för alla åldrar.

Vik i bil

Vik en hund som kan nicka:

Vik en loppa:

Vik en groda:

Vik en hackspett: